Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Πατάει» πόδι το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους- Ζητά σαφή μέτρα ελάφρυνσης στην Ελλάδα (βίντεο)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέκκλινε της βασικής του θέσης ότι η συμμετοχή του σε Προγράμματα καθοδηγείται από τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας που αιτείται βοήθειας, και χρησιμοποιώντας μία μέθοδο η οποία είναι ξεπερασμένη και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για ανεπτυγμένη χώρα συμφώνησε να λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα όχι όμως και χρηματοδοτικά.

Έθεσε ως όρο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ώστε να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, υπό καθεστώς ανωνυμίας ενημέρωσε ότι οι αξιωματούχοι του που ασχολούνται με την Ελλάδα θα παραδώσουν μέσα σε μία εβδομάδα τα αναγκαία στοιχεία στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία αφού τα μελετήσουν για διάστημα πέραν των δύο εβδομάδων, θα κληθούν να λάβουν απόφαση έως τις 27 Ιουλίου, και πριν από τις θερινές διακοπές των αντιπροσώπων.

Παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ, πιστεύεται ότι το αίτημα θα εγκριθεί. Παραμένει αστάθμητος παράγοντας η Αμερική, η οποία πιστεύεται ότι θα συναινέσει επειδή το Ταμείο δεν θα δώσει χρήματα, εάν δεν υπάρξει απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δεχθεί αυστηρή κριτική για τις νέες επιλογές του και επειδή στην ουσία μεταθέτει τις ευθύνες για την απόφαση στις πλάτες των μελών, αρκετοί αντιπρόσωποι θα αντιδράσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο, αν και επέλεξε την ξεπερασμένη διαδικασία της απόφασης «επί της αρχής», δεν δίνει τη διορία των 30 ημερών που προβλέπεται κατά την οποία οι πιστωτές, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι Ευρωπαίοι, πρέπει να βρουν λύση για το πρόβλημα και στην ουσία να προσφέρουν χρήματα. Αποφάσισαν να μην το κάνουν και να αφήσουν να σηκώσει το βάρος το Δ.Σ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι «εμείς ζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση» και τονίστηκε πως με τη στάση του Ταμείου έμεινε «ζωντανό» το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Την ίδια στιγμή επιμένουν στην πολιτική των «δύο πυλώνων», δηλαδή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και τη διευθέτηση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, το ΔΝΤ στην ουσία επέλεξε να εξυπηρετήσει τη Γερμανία, η οποία σε όλα τα επίπεδα, από την Καγκελάριο Μέρκελ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, απέτρεψαν λύση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές. Η πηγή μίλησε για ξεκάθαρη εξυπηρέτηση στη Γερμανία και τόνισε ότι το Ταμείο «δάνεισε» το όνομα του για να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους, και ειδικά το Βερολίνο.

Στο Ταμείο ασκείται κριτική διότι:
-Εφαρμόζει τη μέθοδο «επί της αρχής έγκριση» χωρίς να πάρει ούτε καν ημερομηνία για λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
-Το Ταμείο βρίσκεται ενώπιον μίας δύσκολης πολιτικά διαχειρίσιμης κατάστασης λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας, αλλά την ίδια στιγμή ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ έχει και συμμάχους μέσα στο Eurogroup που συμφωνούν μαζί του για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η ενημερωμένη πηγή πρόβλεψε ότι το Ταμείο στο τέλος δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά ούτε με ένα σεντ, εκτός και αν λάβει από τους Ευρωπαίους, το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο του 2018, επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητας του χρέους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το ΔΝΤ θα εγκρίνει το νέο Πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς να απελευθερώσει χρήματα, αλλά για να καταφέρει αυτό παραβίασε τις αρχές του, μία κίνηση που θύμισε την εποχή του πρώτου Μνημονίου, όταν άλλαξε το Καταστατικό του για να δικαιολογήσει τότε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην πραγματικότητα σκαρφίστηκε αυτό που ονομάστηκε «συστημική απαλλαγή», που επέτρεπε την παροχή δανείων ακόμα και σε χώρες, των οποίων το χρέος δεν ήταν βιώσιμο -όπως της Ελλάδας- με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Tags
Back to top button