Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Tι λένε τα απόρρητα έγγραφα της CIA για Ελλάδα-Τουρκία (βίντεο)

H CIA ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια σελίδες απόρρητων εγγράφων στην ιστοσελίδα της εταιρίας, από το Εθνικό Αρχείο του Μέριλαντ, το λεγόμενο CREST. Η δημοσιοποίηση των εγγράφων είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τις δικαστικές προσφυγές που είχε κάνει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και τον αγώνα που έκανε ο δημοσιογράφος Μάικ Μπέστ.

Το πλήρες αρχείο αποτελείται από, σχεδόν, 800.000 φακέλους. Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία από την αρχική ιστορία της CIA, την εποχή του Τείχους του Βερολίνου, του Ψυχρού Πολέμου, τον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ, αλλά και της κατάρριψης της κατασκοπευτικής πτήσης U-2 από τη Σοβιετική Ενωση.

Υπάρχουν έγγραφα από τη δεκαετία του ‘40 μέχρι και τη δεκαετία του ‘90 που αφορούν σε ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας, στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στους φακέλους περιλαμβάνονται απόρρητες ενημερώσεις της CIA, ερευνητικά έγγραφα, χαρτιά του Χένρι Κίσινγκερ, αναφορές για εμφάνιση UFO και πειράματα. Μεταξύ των πιο περίεργων εγγράφων είναι αυτά που αφορούν στο πρόγραμμα «Stargate», που ερευνούσε υποθέσεις υπερφυσικών δυνάμεων και εξω-αισθητικής αντίληψης.

Αυτοί οι φάκελοι εμπεριέχουν αναφορές για τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ο διάσημος μάγος Γιούρι Γκέλερ, το 1973, πριν καν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό. Οπως αναφέρεται, ο Γκέλερ είχε την ικανότητα να αναπαράγει εικόνες που ζωγράφιζαν άλλα άτομα, που βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια από εκείνον, μερικές φορές με εξαιρετική ακρίβεια, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να γράψουν ότι «ανέπτυξε την παραφυσική αντιληπτική ικανότητα με έναν πιστευτό και ξεκάθαρο τρόπο».

Σε άλλα έγγραφα περιλαμβάνονται αναφορές για ιπτάμενα «πιάτα». Υπάρχουν, βέβαια, και αμιγώς τεχνολογικά θέματα, αλλά και κόλπα κατασκόπων, με μελάνι που είναι αόρατο!

Ολα αυτά τα έγγραφα είναι πλέον προσβάσιμα διαδικτυακά, από το CIA’s website. Από το 1999 η CIA, ανά τακτά διαστήματα, είχε απελευθερώσει την πρόσβαση σε απόρρητο υλικό της, αλλά είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τόσο μεγάλος όγκος εγγράφων. Μέχρι τώρα, τα έγγραφα αυτά μπορούσαν να διαβάσουν μόνον ορισμένα εξουσιοδοτημένα μέλη δημοσίων υπηρεσιών και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Ενώ πολλές από τις πληροφορίες ήταν τεχνικά διαθέσιμες στο κοινό από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση.

Εγγραφα «φωτιά» της CIA για την Ελλάδα και την Τουρκία

Ενας τεράστιος όγκος εγγράφων που αποδεσμεύτηκε αφορά στην Τουρκία και, κατ΄ επέκταση, στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Εκεί αποτυπώνεται το τι πίστευε στη δεκαετία του ‘80 η Ουάσιγκτον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή και τα αποτελέσματα ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης των δύο χωρών στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Για παράδειγμα, επιλέγοντας μόνο μια χρονιά, την εξαιρετικά δύσκολη όπως αποδείχτηκε, το 1987,  και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα μας, τα έγγραφα είναι πάρα πολλά και οι πληροφορίες ακόμη περισσότερες.

Σε ένα από αυτά τα έγγραφα, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1987, αναφέρεται:

Σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας στη Θράκη, ακόμη κι αν αυτή είναι μικρής διάρκειας και οι δύο πλευρές θα έχουν τόσες απώλειες ώστε καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να αποκτήσει «ουσιώδες πλεονέκτημα».

Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα 6 σημαντικότερα νησιά της από μια πιθανή τουρκική ενέργεια που θα έχει στόχο την κατάληψη ενός από αυτά. Οι απώλειες και για τις δύο πλευρές θα είναι μεγάλες.

Χαρακτηρίζει σοβαρή τη πιθανότητα η Τουρκία να στοχεύσει στην κατάληψη ενός μικρότερου νησιού, κατονομάζοντας το Καστελόριζο.

Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε το πλεονέκτημα σε αέρα και θάλασσα έναντι της Τουρκίας. Η εκτίμηση στηρίζεται στην «νταηλίδικη», όπως χαρακτηρίζεται, στάση της στην κρίση του Μαρτίου 1987!

Αναφέρεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Αντίστοιχα, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα στην Κύπρο.

Γίνεται η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την Κύπρο στρατιωτικά αν εμπλακεί σε πόλεμο σε Αιγαίο ή Θράκη.

Από εκείνη τη χρονιά γίνεται η πρόβλεψη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται σε ρυθμούς που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει. Γίνεται συγκεκριμένη πρόβλεψη για διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών F-16 των Τούρκων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Οι προτάσεις των Αμερικανών είναι να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας και σε Ελλάδα και σε Τουρκία με οπλικά συστήματα που θα κάνουν τις δυο χώρες να αισθάνονται πιο άνετα η μία απέναντι στην άλλη. Γίνονται, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις για το τι χρειάζεται Ελλάδα και Τουρκία.

Tags
Back to top button