Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτά είναι τα όπλα που έστειλε η Ελλάδα στο Κίεβο - Τί είπε ο ΥΕΘΑ

Στο είδος οπλισμού που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό «έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και τα παρελκόμενα αυτών».

Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρθηκε στον ακριβή αριθμό των όπλων που κατευθύνθηκαν προς το Κίεβο, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται πως η αντιπολίτευση, από τη μέρα που έγινε γνωστή η δεύτερη αποστολή του υλικού στην Ουκρανία, ζητούσε εξαρχής εξηγήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαδικασίες».

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού οπλισμού -είχε προηγηθεί αυτή κατά την έναρξη του πολέμου- περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, φορητούς πυραύλους, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών.

Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις Ενοπλες Δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες.

Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο – πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνά μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε» έσπευσε να επισημάνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η συμφωνία με τη Γερμανία

Σε ό,τι αφορά στα γερμανικά τεθωρακισμένα, ο υπουργός τόνισε πως η παραχώρηση των BMP-1 θα είναι επωφελής και συμφέρουσα, καθόσον τα γερμανικά έχουν σαφώς καλύτερα χαρακτηριστικά.

«Αυτό βέβαια δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, διότι πρέπει να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αγκάθια στους τεχνικούς όρους μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής πλευράς. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των τεθωρακισμένων που θα παραδοθεί στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν (σ.σ. τα νεότερης τεχνολογίας γερμανικά που θα πάρουμε). Πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό.

» Επίσης, είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στην διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαιτείται εκπαίδευση του προσωπικού σε θέμα χρήσης και επισκευών. Είναι προφανές ότι επίκειται μία επίσκεψη των επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού στη Γερμανία».

Tags
Back to top button