Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Περίεργη δήλωση Χαρδαλιά: Η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο

Ομιλία σε επετειακή εσπερίδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεότερου ελληνικού κράτους και αποδεικνύει περίτρανα την αδάμαστη θέληση, την αστείρευτη ψυχική αντοχή και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επετειακή εσπερίδα με θέμα «1922: Ιστορική Μνήμη και Διδάγματα», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (8/6) στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.

«Παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης που αντιμετώπισαν και την καχυποψία με την οποία τους περιέβαλαν κάποιες φορές οι τοπικές κοινωνίες, εκατοντάδες χιλιάδες πολυτάλαντοι και δημιουργικοί άνθρωποι με υψηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού και με όπλο τους την εργατικότητα, την οξυδέρκεια, την επιχειρηματικότητα και την έφεση στο εμπόριο και τις επιστήμες, άρχισαν μία νέα ζωή, κομίζοντας στη νέα τους «πατρίδα» τη σοφία ενός πολιτισμού τριών χιλιάδων ετών», ανέφερε ο υφυπουργός.

«Αυτό που κατάφεραν», συνέχισε, «ήταν να δημιουργήσουν τελικά μια δραστήρια αστική τάξη, μπολιάζοντας γόνιμα με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους τη νεοελληνική κουλτούρα του 20ου αιώνα, δίνοντας πνοή και ώθηση στο παραπαίον ελληνικό κράτος».

«Επιτεύχθηκε έτσι η πολυπόθητη εθνική ομοιογένεια, ζωντάνεψαν οι αγροτικές περιοχές, αναζωογονήθηκαν και τονώθηκαν η οικονομία, η λογοτεχνία, τα γράμματα, οι τέχνες και δόθηκε πνοή στη δημογραφική σύνθεση του ελληνικού πληθυσμού, πυκνώνοντάς τον σε περιοχές αραιοκατοικημένες και παρηκμασμένες», επισήμανε.

Τόνισε ότι η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία «ιστορικής αναψηλάφησης και εθνικής αυτογνωσίας, που θα μας επιτρέψει να επαναστοχαστούμε πάνω στην αδιάσπαστη ενότητα, που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, αντλώντας γνώση και λαμβάνοντας μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας, πίστης και εγκαρτέρησης».

«Ως Έλληνες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «οφείλουμε να διατηρούμε άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη, τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διατήρηση της εθνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μας συνείδησης».

«Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συνεχίσουμε την πλούσια ιστορική μας διαδρομή, να προβάλουμε το ηθικό μας ανάστημα, να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά, να ανασυνταχθούμε εσωτερικά και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον, με όραμα και αισιοδοξία», πρόσθεσε.

«Σήμερα, 100 ολόκληρα χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα, τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο Ν. Χαρδαλιάς, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Απέναντί μας, έχουμε δυστυχώς μια Τουρκία η οποία επιδεικνύει, μια διαρκώς εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά, με επιθετική ρητορική, με απειλές χρήσης στρατιωτικής ισχύος, με απίστευτες και ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου, ενέργειες οι οποίες συνιστούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας που επιδιώκει διαχρονικά η χώρα» σημείωσε.

«Σε αυτή την ασφαλώς αντιπαραγωγική στάση, η Ελλάδα απαντά με σύνεση και ψυχραιμία, χωρίς να παρασύρεται από την ακραία ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, επιβεβαιώνοντας ενεργά και ασκώντας στη πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό τους κανόνες της διεθνούς δικαιοταξίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων «Ίκαρος» υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο καθηγητής της Σχολής Ικάρων Κωνσταντίνος Λαγός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς και ο υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Βαρδής – Παναγιώτης Παπαδάκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ιωάννης Σκάλκος.

Τα κόμματα εκπροσωπήθηκαν από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), τον βουλευτή Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών και Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτριο Βίτσα (ΣΥΡΥΖΑ), τον αντιπτέραρχο (Ι) ε.α. Θωμά Χατζηαθανασίου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), τον σμήναρχο (Ι) ε.α. Γρηγόρη Συμεωνίδη (ΚΚΕ) και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ιωάννη Μπαραϊκτάρη (ΜέΡΑ25).

Παρέστησαν επίσης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και εν ενεργεία και εν αποστρατεία ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Tags
Back to top button