Στα τέλη του 2019 ως φαίνεται ο περιβόητος Greek-Turkish Stream (έτσι τον αποκαλούν οι Ρώσοι) θα βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα από την σιτημή που η Gazprom στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού.
Αυτό προέκυψε μετά την ενημέρωση του διευθύνοντος συμβούλου Αλεξέι Μίλερ, στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εντολή του τελευταίου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου όπως δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα επί ενεργειακών θεμάτων
Παράλληλα, ο Μίλερ δήλωσε ότι τα αποθέματα της Gazprom ανέρχονταν στις αρχές του έτους σε 36,4 τρις. κ.μ. φυσικού αερίου, ενώ φέτος οι εξαγωγές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
O αγωγός Turkish Stream απασχόλησε και τη συνάντηση που , όπως άλλωστε και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου.
Ο Πούτιν δήλωσε σχετικά με τον αγωγό ότι «κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου».
Επίσης, τόνισε ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα κατά 33% και σε πετρέλαιο κατά 18%.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο αγωγός Turkish Stream προβλέπεται να κατασκευαστεί σε πρώτη φάση με δύο γραμμές χωρητικότητας 15,75 δις. κ.μ. έκαστη. Η μια θα τροφοδοτεί την Τουρκία, ενώ η δεύτερη θα κατευθύνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Αυτή είναι που έχει και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον αφού όπως είναι γνωστό με το που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα πλεόν η ευθύνη θα είναι της ΕΕ για το αν θα φροντίσει να παραλαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο ή όχι.
Πάντως η Ελλάδα και η Ιταλία το θέλουν, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αφεντικά στην ΕΕ είναι οι Γερμανοί. Όμως η Γερμανία νιώθει μεγάλη ανασφάλεια μτις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ και δεν θα ήθελε καθόλου να εξαρτάται η οικονομική της ευημερία από αυτούς.
η οποία είπε ότι «η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι απρόβλεπτη υπό τον Ν.Τραμπ και η ΕΕ μπορεί να γίνει ο βασικός εταίρος των Ρωσία, Κίνα και Ινδίας»
Ακόμα και η δήλωση Juncker που είπε ότι θα σταματήσει να μιλάει αγγλικά διότι «χάνουν την σημασία τους» έχει ιδιαίτερη αξία. Δεν απευθύνονταν μονάχα στους Βρετανούς λόγω Brexit αλλά και στα «ξαδέλφια» τους Αμερικανούς που στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι βρίσκονται πίσω από την βρετανική αποχώρηση.
Κατά την συνέντευξή της στην Φλωρεντία δήλωσε ότι «η ΕΕ μπορεί να καλύψει το κενό που άφησε η Ουάσιγκτον» η οποία είχε μια αγκαθώδη πρόσφατη σχέση με τις Βρυξέλλες, όσον αφορά το εμπόριο, την μετανάστευση και την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Αλλάζουν τα πράγματα πάλι. Δημιοουργούνται δύο μεγάλοι γεωπολιτικοί άξονες: Ο αγγλοσαξωνικός και ο γερμανογαλλικός
Στην ΕΕ όμως σκέφτονται ότι είναι ώρα να προσεγγίσουν τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας.