Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μεταλλεία Θράκης: Πώς η Ελλάδα θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026, το μεταλλείο χρυσού της Ελληνικός Χρυσός (του ομίλου Eldorado Gold) στις Σκουριές Χαλκιδικής θα βγάλει τις πρώτες ποσότητες χρυσού και χαλκού από το υπέδαφος της περιοχής.

Oπως αναφέρει το newmoney.gr, το κοίτασμα χρυσού στις Σκουριές εκτιμάται ότι είναι διπλάσιο από αυτό που υπάρχει στην Ολυμπιάδα, όπου η παραγωγή χρυσού για το έτος 2024 έφτασε στις 69.532 ουγκιές, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το 2023.

Στις Σκουριές, η παραγωγή χρυσού το 2026 αναμένεται να κυμανθεί σε 135.000-155.000 ουγκιές. Η λειτουργία αυτού του μεταλλείου θα ανεβάσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χρυσού στην Ευρώπη- πίσω από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Η χρυσοφόρος Θράκη

Όμως, η Eldorado Gold δεν σταματάει εδώ. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η κατασκευή μεταλλείων χρυσού στη Θράκη, καταρχάς στη θέση Λόφος Περάματος.

«Αυτό το χρυσοφόρο κοίτασμα βρίσκεται μεταξύ των νομών Έβρου και Ροδόπης, στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας Σαπών» μας είπε ο γενικός διευθυντής των Μεταλλείων Θράκης (Thracean Mining SA) του ομίλου Eldorado Gold, στο περιθώριο του 10ου Φόρουμ των Δελφών.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

«Είναι μια μεγάλη επένδυση, που ξεκίνησε φέτος με την υλοποίηση της κατάρτισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Για την υλοποίηση συνεργαζόμαστε με φορείς που εμπιστεύονται η πολιτεία και η κοινωνία, όπως όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια και κυρίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι να καταθέσουμε την έκθεση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έως τα τέλη του έτους.»

Εφόσον η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων λάβει έγκριση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2026 (όπως εκτιμά η εταιρεία), η κατασκευή του μεταλλείου θα ξεκινήσει αμέσως και η πρώτη παραγωγή χρυσού αναμένεται το 2028.

Το έργο στον Λόφο Περάματος περιέχει 10,3 εκατ. τόνους αποθεμάτων (αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα) με περίπου 3,0 γρ./τόνο χρυσού.

Πρόκειται για μία επένδυση 430 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρει 700 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ανταποδοτικά τέλη στους δύο δήμους.

Η παραγωγή του μεταλλείου χρυσού στον Λόφο Περάματος προβλέπεται να ανεβάσει την Ελλάδα στην κορυφή των παραγωγών χρυσού στην Ευρώπη.

Το επόμενο κοίτασμα που σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί η Eldorado Gold βρίσκεται στις Σάπες του νομού Ροδόπης, όπου υπάρχουν πιθανά αποθέματα 637.000 ουγγιών χρυσού, με μέσο όρο ποιότητας 15,1 γρ/τόνο.

Πριν από τρία χρόνια, η Eldorado εξαγόρασε τη Μεταλλευτική Θράκης που ελέγχει το κοίτασμα από την αυστραλιανή Cape Lambert Resources Limited.

«Το μεταλλείο στο Πέραμα είναι το πρώτο βήμα που θα γίνει στη Θράκη. Στη συνέχεια έχουμε την εταιρεία Μεταλλευτική Θράκης, όπου υπάρχει το κοίτασμα των Σαπών στην αξιοποίηση του οποίου θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια» εξηγεί ο Λ. Μπακούρας.

«Η Θράκη απαιτεί μακροχρόνιες επενδύσεις που θα προσφέρουν απασχόληση και θα δημιουργήσουν έναν “αντίστροφο εποικισμό” στην περιοχή, με επιστροφή νέων από το εξωτερικό και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους ορυκτούς πόρους της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μία όμορφη χώρα, αλλά είναι και πλούσια κάτω από τη γη, ειδικά στη Θράκη. Αυτό το ξέρουμε από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι καιρός να το εκμεταλλευτούμε.»

Tags
Back to top button