Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Το comfort food δεν μειώνει το στρες αλλά το επιδεινώνει

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή τα πατατάκια όταν αισθάνονται πιεσμένοι, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προκαλέσει χειρότερη αγγειακή λειτουργία – η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές συνιστούν να αντισταθούμε στο δέλεαρ του comfort food τσιμπολογώντας αντί αυτού φρούτα και λαχανικά.

Ο καθηγητής Jet Veldhuijzen van Zanten δήλωσε στον Guardian: «Για τη μελέτη αυτή εξετάσαμε υγιείς νέους 18 έως 30 ετών και το να βλέπουμε τόσο σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανακάμπτει από το στρες όταν τρώνε λιπαρά τρόφιμα είναι εντυπωσιακό».

«Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σοβαρές. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε συνεχώς το στρες, αλλά ειδικά για όσους από εμάς έχουν δουλειές με υψηλό άγχος και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, τα ευρήματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις που μειώνουν τους κινδύνους αντί να τους επιδεινώνουν».

Κρουασάν και μαθηματικές ασκήσεις

Στη μελέτη συμμετείχε μια ομάδα υγιών νεαρών ενηλίκων στους οποίους δόθηκαν δύο κρουασάν βουτύρου για πρωινό. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν νοητικά μαθηματικά, με αυξανόμενη ταχύτητα για οκτώ λεπτά, και ειδοποιήθηκαν όταν έκαναν λάθος σε μια απάντηση. Μπορούσαν επίσης να δουν τον εαυτό τους σε μια οθόνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών όταν υπήρχε πνευματικό στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74%. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της αγγειακής λειτουργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 13%.

«Το πείραμα σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει το καθημερινό στρες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στη δουλειά ή στο σπίτι. Όταν αγχωνόμαστε, διάφορα πράγματα συμβαίνουν στο σώμα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνουν, τα αιμοφόρα αγγεία μας διαστέλλονται και η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξάνεται. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων μας – που αποτελεί μέτρο της αγγειακής λειτουργίας – μειώνεται μετά από ψυχικό στρες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rosalind Baynham του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition and Nutrients, έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το κακάο, τα μούρα, τα σταφύλια, τα μήλα και άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αποτρέψει την εξασθένιση της αγγειακής λειτουργίας.

Tags
Back to top button