Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα: Τα συμπτώματα της ασθένειας που στερεί αιφνιδίως την όραση

Περίπου 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδηλώνουν κάθε χρόνο προβλήματα στα μάτια λόγω μιας ασθένειας που ονομάζεται γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα (GCA).
Τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως ξαφνικά και μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.


Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών, τα συμπτώματα της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας ποικίλλουν από λάμψεις και πόνο στο σαγόνι, στον αυχένα ή και στο αυτί έως ανεξήγητη απώλεια βάρους και κακή διάθεση.

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στις αρτηρίες που βρίσκονται στο κεφάλι και στον αυχένα και παράλληλης συσσώρευσης γιγαντοκυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών. Γιγαντοκύτταρα ονομάζονται οι μάζες που αποτελούνται από περισσότερα από ένα μεμονωμένα κύτταρα, συνήθως μακροφάγα.

Μία από τις αρτηρίες που πλήττονται συχνότερα είναι αυτή που διοχετεύει αίμα στο οπτικό νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά πληροφοριών από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στον εγκέφαλο. Η δυσλειτουργία και ελλιπής παροχή αίματος στο νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση.

Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας είναι εξαιρετικά μικρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια της όρασης παρατηρείται λίγες ημέρες ή ακόμη και λίγες ώρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η άμεση χορήγηση θεραπείας με στεροειδή μπορεί όμως να σώσει την όραση.


Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

– Ισχυρός, συνήθως ξαφνικός, πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα – Συχνά ο πόνος εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού ή στους κροτάφους

– Ευαισθησία της επιδερμίδας του κεφαλιού και του κεφαλιού γενικότερα (π.χ. πόνος κατά το χτένισμα)

– Ορατό πρήξιμο των κροταφικών αρτηριών

– Πόνος στο σαγόνι, κυρίως κατά την ομιλία και τη μάσηση

– Διαταραχές όρασης, όπως διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση και/ή απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια

Σύμφωνα με το BBC, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας συνήθως εκδηλώνονται αιφνιδίως, ωστόσο προηγουμένως εκδηλώνονται συχνά και άλλες ενδείξεις, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, έντονη εφίδρωση, επίμονο αίσθημα κόπωσης, χαμηλός πυρετός (δέκατα), απώλεια όρεξης και καταθλιπτική διάθεση.

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα συνδέεται με μια άλλη, λιγότερο σοβαρή, ασθένεια που ονομάζεται ρευματική πολυμυαλγία (PMR), η οποία χαρακτηρίζεται από μυϊκούς πόνους και περιορισμό της κίνησης. Οι δύο ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν μεμονωμένα, όμως συχνά συνυπάρχουν –περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με ρευματική πολυμυαλγία στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδηλώνει γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα.

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα πλήττει κυρίως ανθρώπους άνω των 50 ετών και είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

onmed.gr

Tags
Back to top button