Ο Μαρκ Ρούτε, ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επισκέπτεται την Ελλάδα και οι επίσημες συνομιλίες ξεκίνησαν ήδη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον γραμματέα υποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.
Η επίσκεψη του νέου γγ της συμμαχίας σε Τουρκία και Ελλάδα, αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο, έχει στρατιωτική σημασία, λόγω του τεράστιου παρασκηνίου, για την τύχη της Ουκρανίας που χάνει συνεχώς πολύτιμο σε ορυκτά έδαφος από τους Ρώσους.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Ντομπάς καθώς υλοποιούν ένα άκρως επιθετικό σχέδιο προώθησης όσο γίνεται βαθύτερα στην περιοχή.
Την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο κ. Ρούτε θα συναντιέται με την κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει έκτακτα η επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, για να εκτιμήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα, ενώ είμαστε πιθανόν στο «παρά πέντε» μιας γενικευμένης σύγκρουσης.
Ο κ. Ρούτε ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέτωπο της Ουκρανίας , ιδίως από την στιγμή που πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιεί το Κίεβο προέρχονται από την Δύση, χτυπώντας στην αχανή επικράτεια της Μόσχας.
Από την άλλη πλευρά έχει απασχολήσει η εκτόξευση του πολύ-ηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Ορέσνικ από το Κρεμλίνο και οι συνέχεια με τις απειλές δια στόματος του Ρώσου προέδρου.
“Η απόλυτη προτεραιότητα, για τη νέα ηγεσία της Συμμαχίας είναι η δέσμευση τον νατοϊκών εταίρων, στο Δυτικό δόγμα, όπως αυτό διαμορφώνεται με δύο πολέμους σε πλήρη εξέλιξη” αναφέρει η
Εδώ είναι η ουσία της επίσκεψης του κ. Ρούτε στην Ελλάδα.
ως απάντηση στις ρωσικές ασκήσεις.
Τα ελληνικά αεροσκάφη ανέλαβαν αποστολές Support of Nuclear Operations with Conventional Air Tactics στην εν λόγω σοβαρότατη άσκηση της συμμαχίας.
Η άσκηση αυτή ήταν μια ευθεία απάντηση του ΝΑΤΟ στις ρωσικές ασκήσεις ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων πριν από κάποιο διάστημα, και δείχνει την κλιμάκωση των σχέσεων των δύο πλευρών, καθώς φέρνει στην επιφάνεια πυρηνικά σενάρια.
Η αποστολή του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ στο ταξίδι του
που αφορά την αποστολή στρατού ή μισθοφόρων προς υποστήριξη του Κιέβου, για αυτό και θα αναζητήσει “πρόθυμους ηλίθιους” σε ένα σχέδιο αυτοκτονίας με αποστολή δυνάμεων χωρών της ΕΕ σε ουκρανικό έδαφος.
Δεν γνωρίζουμε αν ο ίδιος έκανε την ίδια πρόταση στον Ερντογάν, που υπερηφανεύεται για τον δεύτερο σε αριθμό στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά πιθανολογούμε ότι η πρόταση αυτή ισχύει για όλες τις χώρες της συμμαχίας και της Ευρώπης, εκτός της Γερμανίας που έχει εκλογές τον Μάρτιο.
Πρόκειται για «ευαίσθητες και απόρρητες συζητήσεις», ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ενόψει μιας πιθανής μείωσης της αμερικανικής στήριξης στο Κίεβο μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.
«Διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την ευρεία έννοια», δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή.
Γαλλία και Βρετανία ενδέχεται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία «για να διασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός» και να «παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας» στο Κίεβο, δήλωσε στη «Le Monde» ο Eλ. Τενενμπάουμ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI).
Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο για να συζητήσουν «μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης», εν μέσω επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου και μπροστά στο ενδεχόμενο επέκτασής του στην Ευρώπη.
Κάποιοι εκεί στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα αποσυρθεί από την Ουκρανία, για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πανίσχυρη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, η οποία θα εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος, σε κάθε σενάριο, είτε ειρήνευσης, είτε συνέχισης του πολέμου.
Όποια χώρα εμπλακεί σε αυτόν τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία θα καταστραφεί εκ θεμελίων και θα γυρίσει πίσω στο 1800. Αυτό είναι το μόνο απόλυτα επιβεβαιωμένο σε αυτήν την νέα σύγκρουση που θυμίζει ήδη τον Κριμαϊκό Πόλεμο (Οκτώβριος 1853 - Φεβρουάριος 1856).