Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έκθεση «κόλαφος»: Ανησυχητική απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερμικρόβια που βρίσκονται σε ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα στην ΕΕ

Τα υπερμικρόβια που εντοπίζονται σε ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα ανά την ΕΕ συνιστούν μια «ανησυχητική» απειλή για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων καθώς έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως, προειδοποίησαν την Τετάρτη επιστήμονες.


Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) με θέμα την αντιμικροβιακή αντίσταση στα βακτήρια, κάθε χρόνο περίπου 25.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε χώρες της ΕΕ εξαιτίας των υπερμικροβίων. «Η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων είναι μια ανησυχητική απειλή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και των ζώων», ανακοίνωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο Επίτροπος της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. «Έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να σταματήσουμε την αύξησή τους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είμαστε ταχύτεροι, ισχυρότεροι και να δρούμε σε πολλά μέτωπα».

Η αντοχή στα φάρμακα προκαλείται από την εσφαλμένη κατανάλωση ή την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, που ενθαρρύνει τα βακτήρια να εξελίσσονται για να επιβιώσουν και να αναπτύσσουν νέους τρόπους αντίστασης στα φάρμακα. Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα υπογραμμίζει ότι στα βακτήρια της σαλμονέλας, που προκαλούν την κοινή αλλά σοβαρή σαλμονέλλωση, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρόφιμα, τα ποσοστά πολυανθεκτικότητας είναι υψηλά σε όλη την ΕΕ. Ο Μάικ Κάτσποουλ, ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή ορισμένοι κοινοί τύποι της σαλμονέλλας στον άνθρωπο, όπως τα μονοφασικά στελέχη της Salmonella typhimurium, εμφανίζουν υπερβολικά υψηλή πολυανθεκτικότητα.

«Η συνετή χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και στην κτηνιατρική είναι υπερβολικά σημαντική. Όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά». Η ανθεκτικότητα στις καρβαπενέμες (μια κατηγορία αντιβιοτικών)–συνήθως η τελευταία εναπομείνασα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με πολυανθεκτικά υπερμικρόβια– εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ζώα και τρόφιμα, καίτοι σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου που γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ για τις ανάγκες της έκθεσης. ΄

Οπως αναφέρεται, πολύ χαμηλά επίπεδα αντίστασης παρατηρήθηκαν στα βακτήρια του E. coli που εντοπίστηκαν σε χοίρους και σε χοιρινό κρέας. Η αντίσταση στην κολιστίνη, ένα άλλο αντιβιοτικό για ανθρώπους που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση, επίσης βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη σαλμονέλλα και στον E. coli σε χοίρους και σε βοοειδή, αναφέρει η έκθεση. Η Μάρτα Χούγκας, η επικεφαλής του τμήματος βιολογικών και μολυσματικών κινδύνων της EFSA, επισημαίνει ότι ανά την ΕΕ παρατηρούνται γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και οι χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης γενικώς εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης σε σχέση με εκείνες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτό μάλλον οφείλεται στις διαφορές στο επίπεδο της χρήσης και κατάχρησης των φαρμάκων.


Tags
Back to top button