Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: «Η Ελλάδα ο μεγάλος κερδισμένος της συμφωνίας με το Ιράν»

Από την μέρα άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν οι εξαγωγές πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί και είναι κυρίως ελληνικές εφοπλιστικές εταιρίες που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το πετρέλαιο στον προορισμό του, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα ο μεγάλος κερδισμένος της συμφωνίας με το Ιράν».

Και η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Καμιά άλλη χώρα δεν κερδίζει περισσότερο από τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν όσο η Ελλάδα, όπως δείχνει ανάλυση της βρετανικής εταιρίας Vessels Value, που ειδικεύεται στην αποτίμηση ναυτιλιακών δεδομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της Die Welt, στις κορυφαίες δέκα θέσεις των ναυτιλιακών που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν βρίσκονται κυρίως ελληνικές, όπως Polembros Shipping, Delta Tankers, Dynacom Tankers, Olympic Shipping ή Avin International.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται στις μεσαίες θέσεις η βελγική Euronav και η κινεζική κρατική ναυτιλιακή Cosco Shipping. Από το top ten προκύπτει ότι οι, εδώ και χρόνια, πετυχημένοι έλληνες εφοπλιστές εξασφάλισαν γρήγορα τη μερίδα του λέοντος στις μεταφορές ιρανικού πετρελαίου. Η επιτυχία οφείλεται και στο είδος των τάνκερ: οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και με την συμμετοχή τους στις μεταφορές ιρανικού πετρελαίου αυξήθηκε η χρήση των πλοίων τύπου «Suezmax» από 15 σε συνολικά 81».

SZ: «Εντοπισμός φοροφυγάδων»

«Στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει στις εφορίες να συμπεριλαμβάνουν στον υπολογισμό του φόρου, ότι σχετίζεται με την πολυτελή διαβίωση, όπως είναι για παράδειγμα οι πισίνες, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung: «Μια ιδιωτική πισίνα 25 τετραγωνικών θεωρείται τεκμήριο. Πριν από μερικά χρόνια οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν να εντοπίζουν πισίνες με τη βοήθεια δορυφόρων. Όταν όμως η τακτική μαθεύτηκε οι εφοριακοί αντίκρισαν στις πολυτελείς κατοικίες πισίνες σκεπασμένες με τέντες σε χρώματα παραλλαγής. Στην Ισπανία οι εφοριακοί εκτός από δορυφορικές φωτογραφίες έχουν στη διάθεσή τους βίντεο από μη επανδρωμένα, για να αξιολογούν με ακρίβεια τα ακίνητα, αλλά και για να εντοπίζουν αυθαίρετα κτίσματα. Μόνο στη διετία 20014-2016 οι ισπανικές εφοριακές αρχές κατέγραψαν 1,7 αυθαίρετες κατασκευές».

Der Spiegel: «Το τέλος της δουλοπρέπειας»

Στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Το τέλος της δουλοπρέπειας» το Der Spiegel παρακινεί την καγκελάριο Μέρκελ να αποτινάξει από πάνω της τα δεσμά της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Για να είναι σε θέση να δράσει και πάλι ψύχραιμα και σε αρμονία με τις αξίες της η Α. Μέρκελ πρέπει να απελευθερωθεί από το φόβο της. Φυσικά και δεν συντρέχει λόγος να καταγγείλει η ίδια την συμφωνία. Όμως δεν μπορεί να επιτρέπει να την κυριεύει ο φόβος μήπως ο Τ. Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του. Η ώρα για εναλλακτικές λύσεις έφθασε. Η Α. Μέρκελ οφείλει να δραστηριοποιηθεί υπέρ μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής, που δεν μεταθέτει στην Τουρκία την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. Χώρες-κλειδιά, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους κάθε απαραίτητη στήριξη σε χρήμα, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή για να καταγράφουν μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να εξετάζουν κάθε αίτηση χορήγησης ασύλου και αν χρειαστεί να προχωρούν σε απελάσεις. Ήρθε πια ο καιρός να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του Τ. Ερντογάν».

Tags
Back to top button