Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ζ.Aσελμπορν: «Η ίση κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ η μόνη λύση»

«Η ταχεία κατανομή των προσφύγων είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε. Το ζητούμενο είναι να δείξουμε αποτελεσματική αλληλεγγύη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Aσελμπορν σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel, αναφερόμενος στους πρόσφυγες της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αντί να κάνουμε μονίμως σκέψεις για καταυλισμούς υποδοχής εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσουμε τα αποφασισθέντα», τόνισε ο Ζαν Aσελμπορν στην εφημερίδα του Βερολίνου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν το 2015 να κατανείμουν τους 160.000 πρόσφυγες της Ελλάδας και της Ιταλίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό όμως προσκρούει μεταξύ άλλων στην αντίσταση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει η Tagesspiegel, η οποία υπενθυμίζει ότι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προτείνει τον περασμένο μήνα τη δημιουργία καταυλισμών εκτός Ε.Ε., ενώ ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει και από πολιτικούς των γερμανικών Χρισιτιονοδημοκρατικών κομμάτων CDU και CSU. Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι οι άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν δεχτεί μέχρι τώρα μόνο 10.000 εκ των 160.000 προσφύγων, ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ευρωπαϊκής απόφασης περί κατανομής τους σε όλα τα κράτη –μέλη.

Ο παλαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης εμφανίστηκε εν τούτοις αισιόδοξος ότι υπό την ευρωπαϊκή προεδρία της Μάλτας θα γίνει πρόοδος στο προσφυγικό, δεδομένου ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό. Αναφερόμενος τέλος στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες την Ελλάδα και τη Σερβία λόγω του δριμύτατου ψύχους που ενέσκηψε, ο Ασελμπορν δήλωσε ότι όλες οι χώρες- μέλη της Ε.Ε. είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στέλνοντας λ.χ. σκηνές.

Κριτική στη βραδυπορούσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. άσκησε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) και ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χονδρός. «Η υποδοχή των προσφύγων είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της», όπως είπε. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι λόγω της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγίου και δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα. «Οι δυνατότητες στα νησιά έχουν απλώς εξαντληθεί», τόνισε.

Tags
Back to top button