Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΥΠΟΙΚ: Αποσύρει την «ύποπτη» διάταξη για την αναδρομική διαγραφή φόρου υπεραξίας

Έντονες αντιδράσεις εξέφρασε η αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να αποσυρθεί η διάταξη που θεωρήθηκε από πολλούς «ύποπτη».

Πρόκειται για το άρθρο 16 του νομοσχεδίου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας ΕΕ 2015/2376 και άλλες διατάξεις» που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια και προέβλεπε πως «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας», ενώ επισημαίνεται πως η επίμαχη ρύθμιση «καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί φόρος υπεραξίας». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 15%.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ανακοινώνοντας την απόσυρση του άρθρου, πρόσθεσε ότι θα το επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο.

Ο Γιάννης Κουτσούκος εξήγησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο επιχειρηματία με διαγραφή φόρου για μεταβίβαση ακινήτων που έγινε πριν το 2013.

«Λέτε ότι καταργείτε έναν φόρο όπως αυτός ίσχυε με νόμο του 1994. Όμως, ο συγκεκριμένος φόρος τροποποιήθηκε το 2013 και από 20% έγινε 15%. Άρα, με τον τρόπο που επιχειρείτε να αλλάξετε την ρύθμιση, "φωτογραφίζετε" μεταβιβάσεις που έγιναν πριν το 2013» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούκος και, απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε: «Εξηγήστε στη Βουλή πού στοχεύετε με την ρύθμιση για να αποσείσετε το άγος της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων».

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε πως περιμένουν εξηγήσεις, από την στιγμή που περιλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις ενώ ο Γιώργος Αμυράς ρώτησε την  υφυπουργό Οικονομικών :

 «Αν για παράδειγμα εξαγοραστεί το 17% του Mega από τον Σαββίδη, ο οποίος θα πάρει κτίρια, στούντιο κλπ σε αυτή την περίπτωση απαλλάσσεται του φόρου ή πληρώνει;»

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών η  Κατερίνα Παπανάτσιου είχε υποστηρίξει το εξής:

 «Αν πάρει και τίτλους, τότε πληρώνει. Αν πάρει μόνο το ακίνητο και μηχανήματα, δεν πληρώνει φόρο υπεραξίας» και σε άλλο σημείο τόνισε ότι «το άρθρο δεν αφορά μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας ούτε το "goodwill" -δηλαδή αυτό που λέμε φήμη και πελατεία. Αφορά μεταβιβάσεις ακινήτων της επιχείρησης -όλης ή κομματιών της».
 
Η ίδια παραδέχθηκε ότι η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, καθώς αφορά υποθέσεις «που έχει ήδη επιβληθεί ο φόρος, αλλά δεν έχει εισπραχθεί. Υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια και πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση. Πρέπει να διαμορφώσουμε ενιαία γραμμή για τις ΔΟΥ».

Tags
Back to top button