Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αύξηση κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος παρά τη μείωση στη χονδρική - Τι σημαίνει για τα νοικοκυριά

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος το Μάιο

Παρά τη σαφή αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι βασικοί πάροχοι της εγχώριας αγοράς ανακοίνωσαν αυξήσεις στα κυμαινόμενα -«πράσινα»- τιμολόγια για τον Μάιο, ή διατήρησαν τα τιμολόγια αυτά σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του Απριλίου. 

Η κίνηση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξελίξεις στο ενεργειακό κόστος και την πτωτική τροχιά των διεθνών αγορών.

 

Διεθνής τάση πτώσης, εγχώρια τάση ανόδου


Η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 15,9%, από τα 105,91 ευρώ/MWh στα 89,05 ευρώ/MWh. Η ίδια τάση καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, με τη μείωση του φυσικού αερίου, την ενίσχυση των ΑΠΕ και τη χαμηλότερη ζήτηση λόγω ήπιου καιρού να οδηγούν τις τιμές προς τα κάτω.

Στη λιανική, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική. Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, ανακοίνωσε τιμή στα 13,6 λεπτά/kWh για τον Μάιο, από 11,67 λεπτά τον Απρίλιο -αύξηση της τάξης του 16,5%. Ο Ήρωνας αύξησε τη χρέωσή του κατά 14,6% και η Volterra προχώρησε σε αύξηση-ρεκόρ 47%. Η NRG και η Protergia διατήρησαν σταθερές τις -ήδη υψηλές- τιμές τους στα 15,8 και 15,9 λεπτά/kWh, αντίστοιχα.


Πίεση για στροφή στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια


Η ομοιόμορφη τιμολογιακή πολιτική από τους περισσότερους παρόχους, ανεξαρτήτως της πορείας των χονδρικών τιμών, δείχνει ότι δεν πρόκειται για συγκυριακή απόφαση. Οι αυξήσεις φαίνεται να εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική των εταιρειών προμήθειας: να «κατευθύνουν» τους πελάτες προς τα σταθερά τιμολόγια, διάρκειας 12 ή 18 μηνών, τα οποία, παρότι έχουν περιορισμένη ευελιξία, διαφημίζονται πλέον ως φθηνότερη και ασφαλέστερη επιλογή.


Ποια επιλογή συμφέρει τα νοικοκυριά;


Η μετακίνηση σε σταθερά τιμολόγια φαίνεται να βρίσκει ήδη ανταπόκριση: η ΔΕΗ έχει ήδη πείσει πάνω από 700.000 πελάτες να επιλέξουν προϊόντα με εγγυημένη χρέωση 14,5 λεπτών/kWh για ώρες αιχμής και 9,5 λεπτών/kWh για μειωμένη ζήτηση. Ο Ήρωνας προσφέρει σταθερή τιμή 9,845 λεπτών/kWh με πάγιο 9,9 ευρώ, ενώ η Protergia αντίστοιχα τιμολογεί στα 9,9 λεπτά/kWh.
 

Για ένα νοικοκυριό με σταθερή κατανάλωση και μέση χρήση, το σταθερό τιμολόγιο μπορεί να προσφέρει καλύτερη προβλεψιμότητα και μικρότερο κόστος σε σχέση με τα κυμαινόμενα τιμολόγια, που όχι μόνο δεν αντανακλούν πλέον τη χονδρική, αλλά εμφανίζουν και αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Από την άλλη, η αντιστροφή της λογικής των κυμαινόμενων τιμολογίων -που υποτίθεται πως προσαρμόζονται στις διακυμάνσεις της αγοράς- εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας και ρύθμισης της αγοράς ενέργειας. Η επιλογή των παρόχων να μην περάσουν τη μείωση της χονδρικής στους καταναλωτές ενδέχεται να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο μοντέλο τιμολόγησης και να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, καθώς τα «πράσινα» τιμολόγια έχουν υιοθετηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.

Όπως είναι πρόδηλο, για τα νοικοκυριά, η ανάγκη για ενημέρωση και σύγκριση τιμολογίων είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.

 

Tags
Back to top button