Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Χοληστερίνη: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Η χοληστερίνη είναι ένα κοινό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται αγωγή, ενώ ρόλο παίζει και η διατροφή. Η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει, καθώς θέτει το άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί συστήνουν στα άτομα που διαγιγνώσκονται με υψηλή χοληστερίνη φαρμακευτική αγωγή και σε κάθε περίπτωση συστήνουν περισσότερο προσοχή στη διατροφή.

Υπάρχουν, μάλιστα κάποιες τροφές που βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης υπό έλεγχο, όπως οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια, υπάρχουν ωστόσο, από την άλλη, και κάποιες τροφές που απλά κάνουν κακό.

Προσοχή, δεν είναι όλες οι λιπαρές τροφές κακές για τα άτομα με χοληστερίνη. Παραδείγματος χάριν τα αυγά, δεν πρέπει να αποφεύγονται σε μια διατροφή που γίνεται για τον περιορισμό της ζημιάς από τη χοληστερίνη.

Οι τροφές που απαγορεύονται είναι ουσιαστικά οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυτό γιατί μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να σας κάνουν να πάρετε βάρος.

Κόκκινο κρέας
Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Κομμάτια κρέατος όπως τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και άλλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, απλώς να το τρώτε μόνο περιστασιακά. Περιοριστείτε στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας και επιμείνετε σε πιο άπαχα κομμάτια όπως το φιλέτο, το χοιρινό φιλέτο ή το φιλέτο μινιόν. Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.

Τηγανητά φαγητά
Τα τρόφιμα που έχουν κάνει βουτιά στη φριτέζα, όπως οι φτερούγες κοτόπουλου, τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας και τα onion rings είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα ή τον αριθμό των θερμίδων των τροφίμων. Αν σας αρέσει η τραγανή γεύση του τηγανητού φαγητού, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος και ρίξτε το φαγητό σας σε λίγο ελαιόλαδο. Ή ψήστε φαγητά όπως πατατάκια και κοτόπουλο σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.

Επεξεργασμένα κρέατα
Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και, ως εκ τούτου, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Το μπέικον και τα λουκάνικα που παρασκευάζονται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και να έχουν κάπως χαμηλότερη χοληστερόλη από τις εκδοχές τους με κόκκινο κρέας, αλλά δεν είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη.

Προϊόντα αρτοποιίας
Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά συχνά παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λιπαρών ουσιών, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τα γλυκά, αρκεί να κάνετε μερικές αντικαταστάσεις. Όταν ψήνετε, χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνες αντί για βούτυρο. Ή φάτε για επιδόρπιο παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μούρα.

Tags
Back to top button