Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το ελαιόλαδο σχεδόν φαρμακευτικό προϊόν – Ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

H συμβολή της μεσογειακής διατροφής και του ελαιόλαδου στην προάσπιση της υγείας είναι πλέον αποδεκτή από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.


Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή του ΕΚΠΑ Κ. Α. Δημόπουλου και της καθηγήτριας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου και δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Lipid Science and Technology, ενός διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό (είναι το επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας των Λιποειδών), αποκαλύπτουν, μια παγκοσμίως νέα θεωρία Ελλήνων επιστημόνων, που αφορά τον τρόπο σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών (αθηρογένεση).

Η εν λόγω θεωρία – όπως αναφέρει ο Καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος στο Logodiatrofis.gr- εξηγεί τη βιοχημική προστατευτική δράση που ασκεί η Μεσογειακή διατροφή έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και δημοσιεύθηκε ως κύριο θέμα με αναφορά στο εξώφυλλο. Ο προτεινόμενος, από την ερευνητική ομάδα, μηχανισμός παρουσιάζεται με κινούμενες εικόνες (animation).

Η εν λόγω θεωρία δίνει και τη βιοχημική εξήγηση της προστατευτικής δράσης που ασκεί η Μεσογειακή δίαιτα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επεξηγείται και με το πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο της εν λόγω ομάδας στο Ann Nutr Disord & Ther (Detopoulou et al. 2015).

Μέσα από μια νέα προσέγγιση στο θέμα, ενοποιούνται οι υπάρχουσες θεωρίες για το σχηματισμό της αθηρωμάτωσης και της αρτηριοσκλήρυνσης, δηλαδή αυτές της φλεγμονής, της οξείδωσης και της κατακράτησης ενώ υποδεικνύεται σαν αίτιο ο φλεγμονώδης παράγοντας (Παράγοντας Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων, Platelet activating factor, PAF). Η νέα αυτή θεωρία, συμπληρώνει την υπάρχουσα γνώση, ώστε να είναι δυνατή η εξήγηση των σχετικών πειραματικών δεδομένων της διεθνούς βιβλιογραφίας, χωρίς τα κενά που παρουσίαζαν οι μέχρι σήμερα αποδεκτές θεωρίες.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν σε υπερχοληστερολαιμικά κουνέλια, τα ευεργετικά μικροσυστατικά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν είναι τα ακόρεστα λιπαρά (κλάσμα των ουδετέρων λιποειδών), αλλά τα πολικά λιποειδή που είναι ισχυροί αναστολείς του PAF. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αναστέλλεται ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών στα ζώα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όταν στην τροφή τους περιλαμβάνονται αναστολείς του PAF από το ελαιόλαδο ή από τον ελαιοπυρήνα.

Ανάλογα πειράματα σε πειραματόζωα, απέδειξαν ακόμα, ότι οι αναστολείς αυτοί θεραπεύουν (υποστρέφουν) τις υπάρχουσες αθηρωματικές πλάκες και μάλιστα σε βαθμό ανάλογο εκείνου των στατινών. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα με αναφορές σε άρθρα στην ιστοσελίδα της International Atherosclerosis Society, με προσκλήσεις και βραβεύσεις σε Πανελλήνια και Παγκόσμια Επιστημονικά Συνέδρια κ.λπ. Η έρευνα στο θέμα αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει και πρακτικές εφαρμογές, δημιουργώντας νέα λειτουργικά τρόφιμα (γιαούρτι, ψάρια, συμπληρώματα διατροφής), τα οποία έχουν πατενταριστεί και απομένει η απαραίτητη διαδικασία για τους ισχυρισμούς υγείας και την εμπορική κυκλοφορία τους.

Συμπερασματικά, όπως έδειξε και για πρώτη φορά η περίφημη μελέτη των 7 χωρών του Καθηγητή Ancel Keys το 1960, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με το Τμήμα Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μεσογειακή δίαιτα είναι ο καλύτερος μέχρι σήμερα γνωστός τρόπος διατροφής που προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο.

Παραπομπές:
Constantinos A. Demopoulos, Haralabos C. Karantonis, Smaragdi Antonopoulou. Platelet Activating Factor– a molecular link between atherosclerosis theories. Eur J Lipid Sci Technol. 2003;11
Detopoulou P., Demopoulos C.A., Karantonis H.C. and Antonopoulou S. Mediterranean Diet and Its Protective Mechanisms against Cardiovascular Disease: An Insight into Platelet Activating Factor (PAF) and Diet Interplay. Ann Nutr Disord & Ther. 2015;2(1):1016.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button