Χωρίς κανένα αποτέλεσμα η άτυπη τηλεδιάσκεψη των βασικών «παιχτών» τη Δευτέρα. Ο Τσακαλώτος αναζητά στήρηξη από τους ξένους επενδυτές...
Σε «ναρκοπέδιο» έχει μετατραπεί για την κυβέρνηση και την χώρα η διαπραγμάτευση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Οι ζυμώσεις μεταφέρονται σήμερα στην Φραγκφούρτη, όπου «κτυπά η καρδιά» της ΕΚΤ, της γερμανικής αλλά και ελληνικής οικονομίας. Εκεί οι θεσμοί θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους (δημόσια, παρασκηνιακά αλλά και μεταξύ τους ενδεχομένως) με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Στουρνάρα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με τον... ερωτηματικό τίτλο: «Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές;». Η απάντηση δεν δόθηκε πάντως ούτε στην συνεδρίαση του Washington Group την Δευτέρα, καθώς οι ισχυροί «παίκτες» που συνεδρίασαν ερήμην της κυβέρνησης, δεν συμφώνησαν για το ελληνικό χρέος.
Το πολιτικό παζάρι για το ελληνικό χρέος διεθνοποιείται, αλλά αυτό που προέκυψε και μετά την ενημέρωση Τσακαλώτου στους ευρωπαίους πρέσβεις και τα ξένα ΜΜΕ την Δευτέρα, ήταν ότι και πάλι η κυβέρνηση βρέθηκε χθες να τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Τα «μαθηματικά» του Σόιμπλε
Τα δεδομένα εξακολουθεί και βάζει με δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένει πως η Ελλάδα μπορεί να πετυχαίνει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση. Έτσι όμως δεν χρειάζεται σοβαρή ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.
Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε χθες και πάλι «μπούλινγκ» στο ΔΝΤ. Χαρακτήρισε λάθος και υπερβολές τις προβλέψεις του Ταμείου πως η Ελλάδα θα κινείται με μόλις 1% ανάπτυξη για τα επόμενα 40 χρόνια. Ουσιαστικά ακυρώνει το ΔΝΤ, θεωρώντας πως βάζει επίτηδες χαμηλά τον πήχη, είτε για να πιέσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είτε για να φύγει εντελώς από το ελληνικό πρόγραμμα.
Είτε το κάνουν επίτηδες, είτε θέλουν να τα «σπάσουν», η διαφωνία Βερολίνου – ΔΝΤ προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Αθήνα.
Στήριξη ζητά ο Τσακαλώτος
Ο κύριος Τσακαλώτος αναμένεται να τονίσει ξανά σήμερα, στο συνέδριο του Economist, πως η Ελλάδα χρειάζεται έναν «καθαρό διάδρομο» για επενδύσεις. Θέλει όμως και ένα θετικό «νεύμα», κυρίως από το ΔΝΤ, που να δείχνει ότι με λίγη ώθηση και κάποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους δανειστές, μπορεί η χώρα να ανέβει στην εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, για να βγει στις αγορές.
Από την άλλη, η επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ εξασθενίζει ακόμα και την όποια προσπάθεια στήριξης από το Ταμείο. Ακόμα χειρότερα, αντί για συμφωνία, η εντεινόμενη διαφωνία για το ελληνικό χρέος προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία και απώλεια εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές να «αγοράσουν» Ελλάδα.
Το θέλουμε αλλά... το διώχνουμε
Το σκηνικό της πολιτικής παραζάλης ολοκληρώνουν οι «κορώνες» της Αθήνας πως το ΔΝΤ το ζήτησαν οι ευρωπαίοι και όχι η Αθήνα, για αυτό δεν θα εφαρμόσει ό,τι ψήφισε η κυβέρνηση αν φύγει από το πρόγραμμα το Ταμείο.
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να σηκώσει «σκόνη» και πάλι, επαναφέροντας την πολιτική διαπραγμάτευση στο τραπέζι. Βάζει στο παιχνίδι ξανά και τον Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο επικοινώνησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την τελευταία φορά που το έκανε πάντως, είχε ζητήσει και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό χρέος, αν και η εμπειρία έχει δείξει πως όσες φορές και αν έγινε κάτι τέτοιο, οι ηγέτες της ΕΕ παρέπεμπαν και πάλι για τις αποφάσεις στο Eurogroup.