Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Προκαλεί τελικά ο καφές αφυδάτωση;

Ίσως έχετε ακούσει ότι ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό λόγω της διουρητικής δράσης που έχει η καφεΐνη. Είναι όμως αρκετά έντονη η διουρητική δράση του καφέ ώστε να οδηγήσει στην αφυδάτωση;

Καθετί που πίνουμε, από το νερό και τους χυμούς φρούτων μέχρι τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, έχει φυσική διουρητική δράση. Το πόσο καλό ενυδατικό μέσο είναι ένα ρόφημα ή ποτό έναντι ενός άλλου εξαρτάται από την αναλογία της ποσότητας που καταναλώνουμε και της ποσότητας που απορρίπτει ο οργανισμός μας, ώστε να διατηρηθεί ένα υγιές ισοζύγιουγρών στο σώμα.

Το αλκοόλ, για παράδειγμα, έχει ισχυρή διουρητική δράση, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζει την επάρκεια υγρών και ηλεκτρολυτών, ενώ παράλληλα (σε μεγάλες ποσότητες) εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει το νερό.

Ο καφές και τα λοιπά καφεΐνούχα ροφήματα δεν οδηγούν σε αντίστοιχης κλίμακας αρνητικές επιδράσεις, επομένως δεν θεωρείται ότι αφυδατώνουν επικίνδυνα τον οργανισμό.

Ο επίμονος μύθος ότι ο καφές προκαλεί αφυδάτωση έχει καταρριφθεί στο πλαίσιο διάφορων επιστημονικών μελετών. Μια μελέτη του 1928 υπέδειξε ότι η καφεΐνη έχει αξιοσημείωτη διουρητική δράση μόνο μετά από μακρά αποχή (δύο μήνες) ακόμη και σε μικρή δόση (περίπου μισό φλιτζάνι καφέ που αντιστοιχούσε σε 0,5 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους). Ωστόσο, όταν η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων είναι συστηματική παρατηρείται αυξανόμενη αντοχή του οργανισμού στην καφεΐνη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα (μετά από μόλις τέσσερις ημέρες).

Μια άλλη μελέτη του 2005 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη δεν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αφυδάτωση του οργανισμού και, τέλος, μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2016, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Society for Nutrition, έδειξε ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, το νερό και τα αθλητικά ποτά οδηγούν στον ίδιο βαθμό σε κατακράτηση υγρών.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button