Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε γραπτή απάντηση της Ρωσίας σχετικά με την πρότασή της για αποκλιμάκωση της συνεχιζόμενης κρίσης γύρω από την Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συγκεκριμένα, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Είμαστε έτοιμοι να επιβεβαιώσουμε ότι λάβαμε γραπτή απάντηση από τη Ρωσία. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να διαπραγματευτούμε σε δημόσια θέα, επομένως θα αφήσουμε στη διακριτική ευχέρεια της Ρωσίας το εάν θέλει να συζητήσει την απάντησή της».
Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στον διάλογο με τη Ρωσία για θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης, και σκοπεύει να συνεχίσει τις στενές διαβουλεύσεις για το θέμα με τους συμμάχους και τους εταίρους της, κάτι που συνεπάγεται και το Κίεβο.
Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2021, η Ρωσία δημοσίευσε προσχέδια συνθήκης με τις ΗΠΑ και συμφωνίας με το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Χαρακτηριστικά, η Μόσχα απαιτεί από τους δυτικούς εταίρους της νομικές εγγυήσεις όσον αφορά στη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, στη μη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και στη μη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ.
Οι προτάσεις περιέχουν, επίσης, μια ρήτρα για τη μη ανάπτυξη όπλων κρούσης του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την απόσυρση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη στις θέσεις του 1997.
Επίσης, την Τετάρτη (26/01), οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπέβαλαν στη Μόσχα γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα μελετά τις εν λόγω απαντήσεις.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της Δύσης και της Ουκρανίας για «επιθετικές ενέργειες», δηλώνοντας ότι δεν απειλεί κανέναν και δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν, ενώ οι δηλώσεις για «ρωσική επιθετικότητα» χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να τοποθετηθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει σημειώσει ότι οι δηλώσεις της Δύσης για «ρωσική επιθετικότητα» και δυνατότητας συνδρομής του Κιέβου ώστε να αμυνθεί εναντίον της, είναι ταυτόχρονα γελοίες και επικίνδυνες.