Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Πόση γυμναστική επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια από τις συχνότερες εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος.


Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία, μπορεί όμως να εμφανισθεί και σε νεαρότερα άτομα. Υπολογίζεται ότι από αυτή πάσχει το 1% του πληθυσμού πάνω από 60 ετών.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι η βραδυκινησία, το τρέμουλο των άκρων και του προσώπου, η μυϊκή δυσκαμψία κ.α.

Η αιτία της παραμένει άγνωστη, οι ειδικοί εικάζουν ωστόσο ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Η τακτική γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.


Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ Μίριαμ Ράφερτι, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 34.000 ασθενείς από τη Βόρεια Αμερική, την Ολλανδία και το Ισραήλ για δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αλλαγές στην κινητικότητα των ασθενών με χρονομέτρηση διαδικασιών, όπως η έγερση από καρέκλα, η βάδιση απόστασης τριών μέτρων, η στροφή και επιστροφή σε καθήμενη στάση.

«Τα άτομα με νόσο Πάρκινσον που γυμνάζονταν 150 λεπτά την εβδομάδα είχαν μικρότερη μείωση της ποιότητας ζωής τους και της κινητικότητας στα δύο χρόνια, συγκριτικά με άτομα που δεν γυμνάζονταν καθόλου ή αθλούνταν λιγότερο», εξηγεί η Δρ Ράφερτι.

Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για εκείνους που εξ αρχής αθλούνταν τακτικά, καθώς και για όσους άρχισαν να γυμνάζονται 150 λεπτά την εβδομάδα μετά την έναρξη της μελέτης.

Η έρευνα δεν εξέτασε συγκεκριμένες μορφές άσκησης που θα ωφελούσαν περισσότερο τους πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το μέγιστο όφελος από αύξηση της άθλησης κατά 30 λεπτά την εβδομάδα είχαν τα άτομα με προχωρημένη νόσο, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν προγράμματα εκγύμνασης ειδικά για άτομα με εξαιρετικά περιορισμένη κινητικότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Parkinson’s Disease.

Tags
Back to top button