Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ουκρανία: Πόσα πυρηνικά εργοστάσια έχει και ποιες οι διαφορές Ζαπορίζια - Τσερνόμπιλ (φωτό)

Στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας βρίσκεται ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πυρηνικός σταθμός, ενώ η συνολικά η χώρα διαθέτει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες εν λειτουργία και τέσσερα μεγάλα εργοστάσια -πλην εκείνο του Τσερνόμπιλ.

Όπως αναφέρει το bbc.com στη Ζαπορίζια βρίσκεται ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πυρηνικός σταθμός, ενώ η Ουκρανία διαθέτει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες εν λειτουργία και τέσσερα μεγάλα εργοστάσια -πλην εκείνο του Τσερνόμπιλ.

Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ζαπορίζια δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς το συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο διαθέτει υψηλή προστασία και δεν είναι εύκολο να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας.

Χάρτης με το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια:

1.Πύργοι ψύξης, 2.Λίμνη ψύξης, 3.Αντιδραστήρες, 4. Αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων, 5.Γραφεία , 6.Ηλεκτρικοί πυλώνες

Οι διαφορές με το Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, ο αντιδραστήρας βρίσκεται σε ένα κτίριο από σκυρόδεμα, που μπορεί να αντέξει ακραία εξωτερικά φαινόμενα, φυσικά και ανθρωπογενή, όπως συντριβή αεροσκάφους ή εκρήξεις.

Μάλιστα, μία σημαντική διαφορά που έχει από παλαιότερους αντιδραστήρες -ιδιαίτερα εκείνου του Τσερνόμπιλ- είναι πως δεν περιέχει γραφίτη, ουσία που συνέβαλε στην πυρκαγιά και ήταν η πηγή του νέφους ακτινοβολίας που ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, όταν έγινε το ατύχημα.

Χάρτης με τα τέσσερα βασικά πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας:

Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία. Με ριγέ χρώμα τα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός τις τελευταίες ώρες

Επίσης, το world-nuclear.org περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ήταν φτιαγμένος ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ, όταν έγινε η καταστροφή το 1986.

Τότε, οι Σοβιετικοί χρησιμοποιούσαν τον RBMK-1000, ένας σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής αντιδραστήρα τύπου σωλήνα με μέτρια πίεση γραφίτη, που χρησιμοποιούσε ελαφρώς εμπλουτισμένο (2% U-235) καύσιμο διοξειδίου του ουρανίου.

Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα ελαφρού νερού που βράζει, με δύο βρόγχους που τροφοδοτούν με ατμό απευθείας τις τουρμπίνες, χωρίς να παρεμβάλλεται εναλλαγή θερμότητας. Το νερό που αντλείται στο κάτω μέρος βράζει καθώς προχωρά στους σωλήνες πίεσης, παράγοντας ατμό.

Tags
Back to top button