Όλα δέιχνουν ότι οι Φιλιππίνες αλλάζουν γεωπολιτική σφαίρα επιρροής, από τις ΗΠΑ, που αποτελούσε τον μοναδικό και κυρίαρχο εταίρο τους στον δυτικό Ειρηνικό, στη Ρωσία. Το γεγόνος αυτό αποδεικνύεται και από το ότι δύο ρωσικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας την Πέμπτη.
Πιο συγκεκριμένα και με βάση δημοσίευμα του, το ανθυποβρυχιακό «Ναύαρχος Tributs», συνοδεία και του τάνκερ «Boris Butoma» κατέπλευσαν στο λιμάνι νότια της Μανίλας για επίσκεψη μιας εβδομάδας σε ένδειξη καλής θέλησης.
Οι Ρώσοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις τακτικές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας στην περιοχή.
Επίσης, η Μόσχα επιδιώκει την από κοινού εκτέλεση στο μέλλον στρατιωτικών ασκήσεων με τους εταίρους τους Φιλιππινέζους.
«Θα σας δείξουμε τί μπορούμε να κάνουμε και έσεις θα μας δείξετε τί μπορείτε να κάνετε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο Ρώσος υποδιοικητής του ρωσικού Στόλου στον Ειρηνικό, υποναύαρχος, Eduard Mikhailov, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «ίσως στο μέλλον μπορούμε να σχεδιάσουμε και εκτελέσουμε στρατιωτικές ασκήσεις ώστε να σας βοηθήσουμε και να ανταλλάξουμε μαζί σας τις γνώσεις μας στη διαχείριση και επίλυση του προβλήματος της πειρατείας και της τρομοκρατίας».
«Ελπίζουμε πραγματικά ότι σε μερικά χρόνια οι στρατιωτικές ασκήσεις, πχ στην περιοχή σας, στη νότια Σινική θάλασσα θα συμμετάσχουν όχι μόνο εμείς αλλά και η Κίνα και ίσως και η Μαλαισία».
Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων καλωσόρισαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία καθώς οι σχέσεις με τον μακροχρόνιο σύμμαχό τους (σ.σ. ΗΠΑ) έχουν διαρραγεί.
Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη αυτή είναι η τρίτη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στις Φιλιππίνες. Όμως, αποτελεί την πρώτη επίσκεψη από τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας , Rodrigo Duterte, ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2016. Οι δύο πρώτες ήταν το Μάιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2012.
Ο κατάπλους των ρωσικών πλοίων στις Φιλιππίνες πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των Φιλιππίνων, Delfin Lorenzana, στη Ρωσία για συζητήσεις προώθησης της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και οι δύο χώρες εξέφρασαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία για αμυντική συνεργασία από τη στιγμή που η Μανίλα έδειξε ραγδαία αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική, γεγονός που την απομάκρυνε από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.