Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό: «Οροφή» τα 6 Ρίχτερ βλέπουν οι επιστήμονες

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (4/2) στις 08:11.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 5.0.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 18 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.

«Οροφή» τα 6 Ρίχτερ βλέπουν οι επιστήμονες

«Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει πολλά ενεργά ρήγματα»

Στενά παρακολουθείται η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών και συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό.

Δωδεκάνησα: Σεισμός 5 ρίχτερ «ξύπνησε» σήμερα τους κατοίκους της Αμοργού

«Όταν ο κόσμος ακούει τη λέξη ηφαίστειο Σαντορίνης, το μυαλό του κατευθείαν πηγαίνει στην καλδέρα της Σαντορίνης, δηλαδή στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης. Πάντα το συνδέουμε με τη μεγάλη μινωική έκρηξη η οποία έγινε πριν 3.600 χρόνια και είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές, πράγμα το οποίο δεν το περιμένουμε, θα το περιμένουμε μετά από 20.000 χρόνια. Άρα αποκλείουμε αυτό το σενάριο», είπε στο MEGA η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας.

«Η τελευταία έκρηξη μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης ήταν το 1950 με διάφορες άλλες εκρήξεις τον 18ο, 19ο αιώνα οι οποίες δεν προκάλεσαν καταστροφές πάνω στο νησί. Άρα να αποκλείσουμε τη λέξη ηφαιστειακή έκρηξη, ηφαίστειο Σαντορίνης, καλδέρα Σαντορίνης».

«Εκτός όμως από το ηφαίστειο της Νέας Καμένης, υπάρχει βορειοανατολικά της Σαντορίνης στον υποθαλάσσιο χώρο, στα 500 μέτρα, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος, το οποίο είναι ενεργό, είναι το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε όλη τη Μεσόγειο, όπου στα 500 μέτρα έχουμε βρει υδροθερμικά πεδία, δηλαδή καμινάδες που βγάζουν αέρα. Έχουμε δει την ‘αναπνοή’ του ηφαιστείου. Αυτό το ηφαίστειο βγάζει αέρια όπου όταν γίνονται αλλαγές σε αυτά τα αέρια τα οποία εκπέμπονται ή αλλάζει η χημική τους σύσταση ή γίνεται μετακίνηση στο υπέδαφος, τότε έχουμε προεόρτια έκρηξης. Γι΄ αυτό, αυτό το ηφαίστειο παρακολουθείται», συμπληρώνει.

Όπως λέει η ίδια: «Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, εκτός από αυτό το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος, έχει πολλά ενεργά ρήγματα. Θα έλεγα στον κόσμο να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του κρατικού μηχανισμού. Το ρήγμα της Ανύδρου έχει ένα μήκος περίπου στα 20 χλμ., δηλαδή με τα στατιστικά μοντέλα μπορεί να φτάσει να δώσει έναν σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ», καταλήγει.

Περίπου 9.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη - Εικόνες από το λιμάνι

Στο λιμάνι τoυ νησιού τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά. Έκτακτα δρομολόγια πραγματοποίησαν τα πλοία Kissamos και Blue Star Paros.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.

Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος να αποχωρούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης από το νησί

 

Tags
Back to top button