Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Κινέζοι αστροναύτες πραγματοποίησαν τεχνητή «φωτοσύνθεση» παράγοντας οξυγόνο και καύσιμο

Κάθε ημέρα που περνάει η Κίνα μας εκπλήσσει με ένα νέο επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα. Αυτήν την φορά διεθνείς εντυπώσεις προκάλεσε η επιτυχημένη ολοκλήρωση μίας πειραματικής τεχνητής φωτοσύνθεσης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα να επιτύχει «διαστημική αυτάρκεια».

Θέλουν Βάσεις στο Διάστημα οι Κινέζοι

Αναλυτικότερα, οι αστροναύτες του κινεζικού διαστημικού σταθμού Tiangong και συγκεκριμένα το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Shenzhou-19, πραγματοποίησαν την πρώτη επίδειξη τεχνολογίας τεχνητής φωτοσύνθεσης στο διάστημα.

Η τεχνητή φωτοσύνθεση είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξυγόνου και στοιχείων που απαιτούνται για την δημιουργία καυσίμου πυραυλοκινητήρων. Αυτό το επίτευγμα θα συνδράμει σημαντικά στο φιλόδοξο πρόγραμμα διαστημικής εξερεύνησης της Κίνας, το οποίο στόχο έχει να φέρει εις πέρας αποστολή επανδρωμένης προσσελήνωσης μέχρι το έτος 2030.

Η τεχνητή νοημοσύνη επί της ουσίας δεν διαφέρει σημαντικά με την κανονική φωτοσύνθεση που παρατηρείται στην φύση. Φωτοσύνθεση ονομάζεται η διαδικασία με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε γλυκόζη και οξυγόνο. 

Οι Κινέζοι αστροναύτες χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό και ημιαγωγούς καταλύτες για να μετατρέψουν νερό και διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και αιθένιο, μία ουσία που έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο για πυραυλοκινητήρες.

Το κινεζικό κρατικό κανάλι CCTV μετέδωσε το κινεζικό επιστημονικό επίτευγμα στις 19 Ιανουαρίου φέτος.

Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία δήλωσε από την πλευρά της πως αυτή η καινοτομία κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει την τεχνική βάση για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της χώρας.

Οι Κινέζοι επιστήμονες πειραματίζονται και με άλλες μορφές φωτοσύνθεσης, όπως π.χ. την μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε θερμότητα, έτσι ώστε να κρατούνται τα διαστημόπλοια ζεστά κατά την διάρκεια των αποστολών τους.

Εμείς να σας ενημερώσουμε πως μέχρι πρότινος αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνταν μέσω ηλεκτρόλυσης, μία διαδικασία που χρειάζεται ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά των διαστημικών σταθμών για να χωρίζει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Αν και αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική, απαιτεί πολύτιμη ενέργεια.

 

Tags
Back to top button