Η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς όπως αναφέρεται και στο τελικό κείμενο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές έχει ως αποδέκτη τα μεσαία εισοδήματα.
Το «καπέλο» μπορεί να φτάσει και το 36%. Στα υψηλότερα εισοδήματα, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 έως και 170 ευρώ μηνιαίως. Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.
Για παράδειγμα έμπορος που δηλώνει εισόδημα 15.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα που ισχύει από 1/1/2017 οι εισφορές του υπολογίζονται σε 4042 ευρώ. Αν αφαιρεθούν όμως από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε την προηγούμενη χρονιά, θα πληρώσει 2953 ευρώ (15.000 - 4.042 = 10.958 x 26.95% = 2.953 ευρώ).
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος, προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή αν υπολογιστεί και η έκπτωση 15% στις εισφορές επί του αυξημένου εισοδήματος, που θα εφαρμοστεί το 2018, θα κληθεί να πληρώσει 3.436 ευρώ (αύξηση 14%), δηλαδή θα πληρώσει 286,3 το μήνα αντί 246 ευρώ.
Την επόμενη χρονιά που δε θα ισχύει η έκπτωση οι εισφορές θα ανέβουν και πάλι στα 4.042 ετησίως, δηλαδή 336,8 ευρώ το μήνα, 100 ευρώ παραπάνω από το ποσό που πληρώνει σήμερα.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αφού παραδέχτηκε ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών έσπευσε να «ελαφρύνει» το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι με τις εκπτώσεις οι εισφορές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, κάτι που «διαψεύδεται» από το παράδειγμα.
Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι εξετάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις (πιθανόν εκπτώσεις) και το 2019. Στόχος είναι οι εισφορές να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα. Επίσης πηγές της κυβέρνησης τόνισαν ότι στη φάση αυτή δεν ετοιμάζεται αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Συνεπώς δεν αναμένονται επιπλέον φόροι αλλά αλλαγές μόνο στο σκέλος των εισφορών.
Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για εξοντωτικό «καπέλο» ενώ το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι ο κ. Βρούτσης διαστρεβλώνει τις δηλώσεις και τρομοκρατεί τους ασφαλισμένους.
Η ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους ενώ καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.
Η κυβέρνηση υποχώρησε στα νέα αιτήματα των δανειστών εξαιτίας της χαμηλής εισπραξιμότητας των εισφορών από τον ΕΦΚΑ. Παρότι τους πρώτους δύο μήνες η διοίκηση του ΕΦΚΑ «πανηγύριζε» ότι η εισπραξιμότητα έχει ξεπεράσει το 60%, τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις εισφορές του Μαρτίου (λήξη προθεσμίας πληρωμής 12 Μαΐου) δείχνουν μηνιαίο έλλειμμα 45 εκατ. ευρώ.
Το αλαλούμ που κυριαρχεί στον ΕΦΚΑ καυτηρίασε και ο βουλευτής Χίου της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης στη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΠΚ.
Όπως διαπίστωσε μιλώντας με τους συνδικαλιστές:
-Ούτε μία οριστική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.
-Λείπουν βασικές διευκρινιστικές εγκύκλιοι.
-Η διοίκηση του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου επιλέγουν να διοικούν πίσω από κλειστές πόρτες.
-Επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια σε δομές, διαδικασίες και χορήγηση στοιχείων.
Οι εργαζόμενοι έχουν εκτοπιστεί από τις διαδικασίες οργάνωσης του ΕΦΚΑ.
Αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα συνθέτουν το σκηνικό του ασφαλιστικού σήμερα.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Επιπλέον, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα φέρνει μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 100% της προσωπικής διαφοράς και αύξηση στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών από 37% έως 61%.