Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη φέρνει τα πάνω - κάτω για το στριφτό τσιγάρο! (βίντεο)

Οι καπνιστές στριφτού τσιγάρου ολοένα και αυξάνονται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών. Η πεποίθησή τους όμως πως κάτι τέτοιο ευνοεί την υγεία τους σε σχέση με το να καπνίζανε βιομηχανικό τσιγάρο θα πρέπει να σταματήσει.

Σύμφωνα με ειδικούς είναι όσο κακό όσο το κανονικό, βιομηχανικό τσιγάρο και πολλοί ερευνητές πλέον ισχυρίζονται ότι είναι ακόμα χειρότερο του εργοστασιακού.

Οι λόγοι;

1) Οι περισσότεροι καπνιστές στιφτών τσιγάρων δεν χρησιμοποιούν φίλτρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φίλτρο, τόσο στα «έτοιμα» τσιγάρα όσο και στα στριφτά, συγκρατεί περίπου το 40% των χημικών ουσιών που περιέχονται στην πίσσα. Έτσι, ακόμη και φίλτρο να έχει ένα τσιγάρο, θα προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό σας.

2) Η αμφίβολη ποιότητα του τσιγαρόχαρτου.

Tο χαρτί που χρησιμοποιείται για το στριφτό, αλλά και για τα υπόλοιπα τσιγάρα, περιέχει νιτρικά άλατα, που βοηθούν στην καλύτερη καύση του καπνού. Mε κριτήριο την ποιότητά του (πόσο πορώδες είναι), κατατάσσεται σε δύο κατηγορίες: A και B. Όσο πιο πορώδες είναι το χαρτί, τόσο περισσότερος αέρας περνάει από μέσα, κάνοντας το τσιγάρο πιο ελαφρύ. Tα έτοιμα τσιγάρα στην πλειονότητά τους φτιάχνονται με καλής ποιότητας τσιγαρόχαρτο, ενώ για τους λάτρεις του στριφτού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.

3) Περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης.

Το στριφτό είναι εξίσου επικίνδυνο με κάθε άλλου είδους τσιγάρο, για πολλούς λόγους. Kατ’ αρχάς, ο κάθε καπνιστής το φτιάχνει όπως του αρέσει. Πιο λεπτό ή πιο χοντρό, χρησιμοποιώντας λιγότερο ή περισσότερο καπνό αντίστοιχα. Oπότε, δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητά του σε νικοτίνη και πίσσα.

4) Ο μύθος του: «Καπνίζω λιγότερα»

Το επιχείρημα πολλών που προτιμούν το στριφτό, ότι δηλαδή «κάνουν λιγότερα τσιγάρα» σε σχέση με παλιότερα που κάπνιζαν «έτοιμα», δεν ευσταθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς. O λόγος είναι ότι ναι μεν χρειάζονται χρόνο για να το φτιάξουν -και στην αρχή η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να είναι κουραστική-, αλλά στη συνέχεια συνηθίζουν, με αποτέλεσμα να στρίβουν γρήγορα και να καπνίζουν όσο και πριν.

5) Συσκευές τυλίγματος:

Το απόλυτο «gadget» του κάθε καπνιστή. Οι «συσκευές τυλίγματος», που περιορίζουν το χρόνο στο ελάχιστο και πολλές φορές θεωρούνται «παιχνίδι» στο χέρι του κάθε καπνιστή, αποδεδειγμένα των ωθούν στην κατανάλωση περισσότερων τσιγάρων δίνοντάς του μία αίσθηση ικανοποίησης και χαράς.

Πόσο κακό κάνει ο καπνός στον οργανισμό;

Πείραμα με σκοπό να αντιληφθούμε την άμεση επίδραση του καπνού στους πνέυμονες έγινε από παιδιά στο πλαίσιο μαθήματος  ερευνητικής εργασίας.

Δείτε το βίντεο:

Tags
Back to top button