Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ν.Δένδιας: «Η Τουρκία να αποσύρει την απειλή πολέμου»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής κάλεσε την Τουρκία για ακόμα μια φορά να αποσύρει την απειλή πολέμου (casus belli).

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια διαφορά που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ, πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος. Να εγκαταλειφθεί το casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα - ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί από την ΕΕ και σε άλλο σημείο είπε πως «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή αυτά που κατά καιρούς διακηρύσσει προς διάφορους συνομιλητές της. Ότι συνυπογράφει το διάλογο σε αυτό το πλαίσιο. Όχι διάλογο προσχηματικό βασισμένο σε γενικότητες».

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πολη Αμμοχώστου όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Τέλος, για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Βόρειος Μακεδονία είπε μεταξύ άλλων πως «η ευρωπαϊκή προοπτική οποιασδήποτε χώρας σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας».

Tags
Back to top button