Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

«Μόρα» ή υπνική παράλυση: Ενημερωθείτε για να μην τρομάζετε

Έχετε νιώσει ποτέ στον ύπνο σας πως μια σκιά σας πλησιάζει και σας ακινητοποιεί; Νιώσατε φοβισμένοι και ανήμποροι να αντιδράσετε, σαν να βρίσκεστε σε πλήρη παράλυση;


Αν ναι, τότε σίγουρα διαβάζετε το σωστό άρθρο, καθώς το φαινόμενο αυτό υπάρχει και έχει και όνομα. Σε πολλούς είναι γνωστό ως Μόρα, αλλά οι επιστήμονες δίνουν τη δική τους απάντηση, ονομάζοντας το, υπνική παράλυση.

Το φαινόμενο της Μόρας είναι γνωστό από την παράδοση, καθώς είναι κάτι συνηθισμένο και παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Μόρα είναι φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κυρίως όταν είμαστε ξαπλωμένοι πριν ή μετά τον ύπνο και ξαφνικά νιώθουμε μια επίθεση από κάτι ξένο που μας πλακώνει και δε μας επιτρέπει να αναπνεύσουμε, πιστεύοντας πολλές φορές ότι πρόκειται για ένα πνεύμα, το οποίο ήρθε για να μας κάνει κακό.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε αυτό που οι γιατροί ονομάζουν υπνική παράλυση, καθώς το κύριο σύμπτωμα της είναι ότι κάποιος μπορεί να ξυπνήσει με πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω του, αλλά προσωρινά δεν είναι σε θέση να κινηθεί ή να μιλήσει.
Η υπνική παράλυση δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση με την υπνική άπνοια- πιθανό σημάδι, απειλητικό για τη ζωή και για τα αναπνευστικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής παράλυσης μπορούν να συμβούν τα εξής:
Δυσκολία στην αναπνοή και βάρος στο στήθος
Δυσκολία στη μετακίνηση των ματιών, μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους, αλλά κάποιοι άλλοι αδυνατούν
Αίσθηση ότι κάποιος ή κάτι υπάρχει στο δωμάτιο (ψευδαισθήσεις) – πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι αυτή η παρουσία επιθυμεί να τους προκαλέσει βλάβη
Έντονος φόβος


Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο λιγότερο κοιμάται κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει την υπνική παράλυση καθώς και άλλες διαταραχές του ύπνου.

Ο Michael Breus, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπνική παράλυση δεν είναι επικίνδυνη» και συμπληρώνει «δεν προκαλεί σωματική βλάβη στον οργανισμό και δεν υπάρχουν θάνατοι καταγεγραμμένοι. Tο πιο σημαντικό είναι να ενημερώσουμε τους ανθρώπους έτσι ώστε να μην φοβούνται» και καταλήγει: «κατά πάσα πιθανότητα, το μόνο που χρειάζεται κάποιος σ’ αυτήν την περίπτωση είναι περισσότερη ξεκούραση. Αν όμως κάποιος κοιμάται περισσότερο και τα επεισόδια συνεχίζουν να εμφανίζονται, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό στις διαταραχές ύπνου».

Tags
Back to top button