Η ιστορία που έχει συγκλονίσει όλο το Πανελλήνιο, με τον θάνατο των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς τις έρευνες έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και ο φάκελος της υπόθεσης είναι στην Αθήνα.
Τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, ενώ «κλειδί» στην υπόθεση είναι οι τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, του τρίτου παιδιού που έχασε τη ζωή του.
Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των νοσηλειών
«Δεν έχουμε κάτι νεότερο. Αναμένουμε να ανοίξει η δικαιοσύνη τις διαδικασίες κλήσης των θεραπόντων γιατρών που ασχολήθηκαν με τα περιστατικά. Υπήρχαν νοσηλείες σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας και σε άλλα δύο στην Αθήνα. Θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των νοσηλειών ώστε η επιστήμη και η δικαιοσύνη να δει ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος», σημείωσε η κ. Μαστοράκου.
«Υπάρχουν τρία διαφορετικά περιστατικά, με διαφορετικό ιστορικό που κατέληξαν με τον ίδιο περίπου τρόπο. Το μικρό παιδάκι των 6 μηνών πέθανε στο σπίτι, η έκθεση αναφέρει σπάνια καρδιολογική πάθηση. Για το μεσαίο παιδί υπήρχε διεγνωσμένη λευχαιμία. Η καταγραφή έλεγε ότι πήγαινε καλά και μέσα στο νοσοκομείο κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς δυνατότητα ανάνηψης. Το τρίτο παιδάκι είχε νοσηλευτεί με σπασμούς, υπήρχε μεγάλη φροντίδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, αλλά και αυτό κατέρρευσε μέσα στο νοσοκομείο. Έκαναν ανάνηψη 45 λεπτά, το έφεραν στη ζωή, έμεινε νευρολογικό υπόλειμμα, πήρε τελικά εξιτήριο το παιδί. Έγιναν όλες οι εξετάσεις και τελικά κατέληξε και αυτό το παιδί αναπάντεχα», πρόσθεσε η ίδια.
«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όταν απαιτηθούν νέα στοιχεία, αν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ή να αποκλείσουμε ένα εύρημα, δίνεται εντολή και γίνεται εκταφή. Αυτή η δυνατότητα είναι στο τραπέζι. Μένει να ολοκληρωθούν πρώτα οι εξετάσεις του τρίτου θανάτου. Έχουμε ένα νέο στοιχείο. Ακούω εδώ και 2 ημέρες έναν από τους θεράποντες γιατρούς να τονίζει ότι έχει κάνει ενδελεχή γενετικό έλεγχο στο παιδί. Θα επιβεβαιώσουμε την ορθότητα αυτών των εξετάσεων, και φαίνεται ότι οι γενετικές εξετάσεις είναι καθαρές. Άρα σύνδεση των τριών θανάτων από κάποιο γενετικό λόγο δεν φαίνεται να υπάρχει. Αν έχουμε αποκλείσει το γενετικό υπόβαθρο, πάμε σε άλλη κατεύθυνση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λέων.
«Η δήλωση του θεράποντος ιατρού είναι πολύ σημαντική. Κάτι που δεν μπορούμε να διαγνώσουμε με την ιατροδικαστική διερεύνηση είναι οι αρρυθμίες. Έχουμε ένα μηχάνημα, και βλέπουμε ότι ακόμα και οι αρρυθμίες αποκλείονται. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η ιατροδικαστική διερεύνηση του τρίτου περιστατικού θα μας δώσει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Όταν ένα παιδί είναι νοσηλευόμενο σε ένα νοσοκομείο, ένα σφάλμα, μία ενέργεια εσκεμμένη, μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Οι έρευνες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέων.
Μιλώντας για το θέμα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, σημείωσε πως «πρέπει να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο, να αποκλείσουμε κάθε σπάνιο γενετικό αίτιο. Η οικογένεια κάνει έκκληση να ρίξουμε τους τόνους. Πρέπει οι γιατροί και οι δικαστικές αρχές να δώσουν φως στην υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη θλίψη στους θεράποντες ιατρούς της Πάτρας και φαντάζομαι και των Αθηνών για αυτή την οικογένεια»,