Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μασήστε καλά το φαγητό σας και αποκτήστε πιο γερό ανοσοποιητικό

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και μαζί με τη γύρη, τον ήλιο, τα ανθισμένα λουλούδια και τα τιτιβίσματα έρχονται και πολλές ιώσεις. Και αν σου λέγαμε πως μπορείς να τις αποφύγεις…τρώγοντας; Ή μάλλον μασώντας και μάλιστα καλά!


Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια πως σε πολλά τμήματα του σώματος, όπως το έντερο και το δέρμα, ένα συγκεκριμένο είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα επονομαζόμενα Th17 κύτταρα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από συνηθισμένες λοιμώξεις του στόματος από βακτήρια και μύκητες, διεγείρονται από την παρουσία ωφέλιμων βακτηρίων και το ίδιο υπέθεταν πως συμβαίνει και στο στόμα. Σύμφωνα, ωστόσο, με πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, το στόμα διαθέτει διαφορετικό τρόπο διέγερσης των Th17 κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, τα κύτταρα διεγείρονται μέσω της μάσησης, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει μία προστατευτική ανοσοποιητική αντίδραση στα ούλα μας.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, αφού κατόρθωσαν να αυξήσουν τα επίπεδα των Th17 κυττάρων αλλάζοντας τη σκληρότητα της τροφής τους. Παρατήρησαν, όμως, πως όταν η μάσηση ήταν υπερβολική, τα ζώα εκδήλωναν περιοδοντίτιδα, δηλαδή φλεγμονή η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταλήξει σε απώλεια των δοντιών.

Η ερευνήτρια δρ.Τζοάν Κόνκελ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, τονίζει τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, καθώς η κατανόηση των παραγόντων που ρυθμίζουν την ανοσία στον στοματικό φραγμό, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νέους τρόπους διαχείρισης των φλεγμονωδών νοσημάτων, αφού η φλεγμονή στο στόμα σχετίζεται με την ανάπτυξη νοσημάτων σε όλο το σώμα.

http://www.olivemagazine.gr


Tags
Back to top button