Τα λαχανικά είναι μεν υγιεινά, αλλά η κατανάλωση πολλών από αυτά δεν αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, δείχνει μεγάλη βρετανική μελέτη.
Πέραν των λαχανικών, τι άλλο τρώμε, πόση άσκηση κάνουμε και πώς ζούμε μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια ισορροπημένη δίαιταβοηθά στη μείωση των κινδύνων για πολλές νόσους, όπως και για κάποιες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με το NHS, οι σύμβουλοι υγείας ζητούν καθημερινά να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών.
Η μελέτη από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, όπως και του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ έγινε με τη συμμετοχή περίπου 400.000 ατόμων, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για τη δίαιτά τους και να απαντήσουν για την ποσότητα του μαγειρεμένου φαγητού και των ωμών λαχανικών που καταναλώνουν κάθε ημέρα.
Λαχανικά: Ποια μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι τρώνε δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας ωμά λαχανικά, τρεις μαγειρεμένα λαχανικά και πέντε συνολικά την ημέρα. Για τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους και τυχόν καρδιακά προβλήματα που οδήγησαν σε νοσοκομειακή περίθαλψη ή και θάνατο.
Πώς εξηγούν οι ερευνητές τα στοιχεία
Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν περίπου κατά 15% χαμηλότερος για όσους κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά, ιδιαίτερα τα ωμά, έναντι αυτών που τρώνε λιγότερα. Ωστόσο οι ερευνητές απέδωσαν την αιτία και σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον τρόπο ζωής -για παράδειγμα αν κάποιος καπνίζει και πόσο αλκοόλ καταναλώνει- την εργασία, το εισόδημα και τη συνολική διατροφή.
Η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία «προστατευτικής επίδρασης της πρόσληψης λαχανικών» έναντι της συχνότητας εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Ο Dr Ben Lacey του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστήριξε ότι πρόκειται για μια σημαντική μελέτη με επιπτώσεις στην κατανόηση των διατροφικών αιτιών των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Καθηγητής εξηγεί ότι τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν τους παράγοντες κινδύνου
Ωστόσο, ο καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Naveed Sattarυποστήριξε ότι υπάρχουν καλές αποδείξεις ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους και στη βελτίωση των επιπέδων παραγόντων κινδύνου που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, είπε ο καθηγητής, θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση και δεν θα πρέπει να αλλάξουν οι ευρέως διαδεδομένες συμβουλές για κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και φαγητών την ημέρα. Μάλιστα, ανέφερε ότι όχι μόνο πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση λαχανικών, αλλά ενδεχομένως έχει υποτιμηθεί η σημασία μιας υγιεινής διατροφής για την υγεία και τις ασθένειες γενικότερα.