Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρέασε την άνοδο στην τιμή του λαδιού - «Δεν έχουμε πια χειμώνα, στην Ελλάδα οι ελιές σπανίζουν»

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοπαραγωγή και στη συνακόλουθη άνοδο των τιμών του λαδιού επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία. Ειδικότερα η εφημερίδα La Croix σε αφιέρωμα της υπό τον τίτλο «Δεν έχουμε πια χειμώνα: Στην Ελλάδα οι ελιές σπανίζουν» παρουσιάζει μαρτυρίες ελαιοκαλλιεργητών και άλλων ειδικών για τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στα μέσα Νοεμβρίου, το θερμόμετρο εξακολουθούσε να δείχνει πάνω από 15°C στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Φάτε κρέας όσο ακόμη προλαβαίνετε! Σχέδιο του FAO για την κλιματική αλλαγή θα μας περιορίσει την κατανάλωση

«Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες θα έπρεπε να είναι στους 10 βαθμούς», εξηγεί ο Νίκος Ανοιξάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, ενώ ένας ελαιοπαραγωγός από τη βόρεια Ελλάδα εξηγεί ότι «οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και σύντομες, το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό του εδάφους».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα «οι κολοσσοί του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιταλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ανεβάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου και των ελιών.

Σημειώνεται επίσης ότι η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά το 2022 και η φετινή ξηρασία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 39% το 2022-2023 σε σύγκριση με το 2021-2022.

Tags
Back to top button