Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Και όμως... Η Σουηδία είχε πυρηνικό όπλο αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε (φώτο)

Αν και η Σουηδία δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για πυρηνικά οπλοστάσια, η αλήθεια είναι ότι κάποτε είχε επιχειρήσει όχι μόνο να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, αλλά να δημιουργήσει και μια πλατφόρμα για να την ρίξει στους αντιπάλους της.

Στη δεκαετία του 1960, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης αποφάσισε να αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα, μέσα από ένα μυστικό πρόγραμμα, καθώς διέθετει την πρώτη ύλη για την βόμβα, το ουράνιο. Μάλιστα, σε κάποια φάση μπορούσε να φτιάξει πυρηνική βόμβα μέσα σε έξι μήνες.

Ωστόσο, το να έχεις πυρηνικά όπλα δεν φθάνει, θα πρέπει να έχεις και την κατάλληλη πλατφόρμα για να τα ρίξεις στους αντιπάλους σου. Κάπου εδώ μπήκε στο παιχνίδι και η εταιρεία Saab η οποία πρότεινε την κατασκευή ενός υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού με την ονομασία Saab 36.

Στα χαρτιά το αεροσκάφος φαινόταν ιδανικό για να χτυπήσει στόχους στη Βαλτική: δικινητήριο με ταχύτητα 2+ Mach, με μέγιστο ύψος τα 18.000 μέτρα και αεροδυναμικά άψογο, το Saab 36 εμφανιζόταν ως το κατάλληλο οπλικό σύστημα για τη Σουηδία. Και μετά άρχισαν τα προβλήματα.

Αν η πυρηνική βόμβα μεταφερόταν εξωτερικά, υπήρχε κίνδυνος υπερθέρμανσης λόγω της μεγάλης ταχύτητας και αυτοανάφλεξής της. Οπότε έπρεπε να μεταφερθεί στο εσωτερικό της ατράκτου που, λόγω περιορισμένου χώρου, μπορούσε να μεταφέρει μόλις μία βόμβα 800 κιλών και ελευθέρας πτώσης.

Τελικά, το αεροσκάφος "πέθανε" στην αεροσύραγγα, καθώς το σουηδικό κοινοβούλιο ούτως ή άλλως απέρριψε τον εξοπλισμό της χώρας με πυρηνικά όπλα, αν και το σχέδιό του γέννησε το περίφημο Saab 37.

Tags
Back to top button