Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτή είναι η μεγάλη λεπτομέρεια που δεν ήξερες για το ελληνικό «Και»

Είναι ένας κανόνας πως λέει πως πριν από το ΚΑΙ πρέπει πάντα να μπαίνει κόμμα. Κι όμως είναι κάτι που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας όσοι σεβόμαστε τους κανόνες της γλώσσας.

Πότε μπαίνει κόμμα πριν από το ΚΑΙ;

Σε μία πρόταση πριν από το ΚΑΙ δεν μπαίνει κόμμα. Και αυτό επειδή το “και” συνδέει όμοιους όρους. Για παράδειγμα, γράφουμε: Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος θα συνεργαστούν σε εκπαιδευτικά θέματα.

Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, αυτός ο κανόνας έχει γίνει αφορμή παρανοήσεων: δεν σημαίνει ότι όπου βλέπουμε “και” δεν μπορεί να προηγείται κόμμα. Πριν από το “και” δεν τίθεται κόμμα υπό την προϋπόθεση ότι συνδέει όμοιους όρους στη σειρά, χωρίς να παρεμβάλλεται τμήμα λόγου.

Π.χ. χωρίς κόμμα γράφεται η πρόταση: Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση και έδωσε απαντήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Με κόμμα: Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, χωρίς να κάνει λόγο για ευθύνες, και έδωσε απαντήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Επίσης, κόμμα μπαίνει πριν από το “και”, όταν αυτό ανήκει σε επιρρηματικές φράσεις (και μάλιστα, και δη) οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για να συνδέσουν όμοιους όρους, αλλά για να προσθέσουν με έμφαση κάτι στα ήδη λεχθέντα: Ζήτησε τα λεφτά του πίσω, και μάλιστα με τόκο!

Tags
Back to top button