Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Human Rights Watch: «Απροστάτευτοι οι πρόσφυγες ΑΜΕΑ από τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες της Ελλάδας»

Πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία δεν καταγράφονται ως τέτοιοι στα ελληνικά κέντρα υποδοχής και έτσι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, διαπιστώνει έκθεση της HRW για την Ελλάδα.

Στην έκθεση για την κατάσταση των προσφύγων με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch επικρίνει ότι τα ΑΜΕΑ παραμένουν «απροστάτευτα στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στην Ελλάδα».

Η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ έχει διαθέσει σημαντική οικονομική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση, στον ΟΗΕ και ΜΚΟ για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική χώρα. Όμως οι αιτούντες άσυλο και άλλοι πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες έχουν δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως η στέγαση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη. Για παράδειγμα μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα μπάνιο για έναν ολόκληρο μήνα. 

«Άνθρωποι με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσιές, κι ας ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες μεταξύ των προσφύγων», λέει ο Σάντα Ράου Μπαρίγκα αρμόδιος για τα δικαιώματα ΑΜΕΑ στην HRW. Και προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές, η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καθώς και οι οργανώσεις αρωγής, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι άτομα με ειδικές ανάγκες δεν θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».

Μεταφορά προσφύγων από τις σκηνές σε σπίτια το ταχύτερο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οκτώ οργανώσεις αρωγής και μια ελληνική ομάδα που δραστηριοποιούνται στα κέντρα υποδοχής και μεταναστών δήλωσαν στην HRW ότι ασχολούνται λίγο ως ελάχιστα υπέρ των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ. Σε έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 διαπιστώθηκε ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν καταγράφονται ως άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα, εν μέρει επειδή οι αρχές εργάζονται υπό μεγάλη χρονική πίεση, αλλά και επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Χωρίς κατανόηση για το πρόβλημα και τις ανάγκες των προσφύγων με αναπηρία δεν είναι δυνατή η παροχή της κατάλληλης βοήθειας, σημειώνει η HRW.

Υπό τις παρούσες δύσκολες καιρικές συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα έπρεπε να δίνει προτεραιότητα στην μεταφορά προσφύγων με ειδικές ανάγκες αλλά και εγγύων, ανηλίκων και υπέργηρων που ζουν σήμερα σε σκηνές, σε προκατασκευασμένα σπίτια με παροχή ζεστού νερού. Όλοι οι πρόσφυγες που ζουν ακόμα σε σκηνές θα πρέπει να μεταφερθούν το ταχύτερο σε κατάλληλα κτήρια, τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Μακροπρόθεσμα οι ελληνικές αρχές θα πρέπει με στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της ΕΕ να τερματίσουν την παραμονή προσφύγων σε καταυλισμούς και να τους προσφέρουν στέγη εκεί όπου ζει ο πληθυσμός, ζητά η HRW. Η ζωή στους καταυλισμούς δεν αφήνει να επουλωθεί το τραύμα των εκτοπισμένων και εντείνει κινδύνους, όπως είναι η φυσική και σεξουαλική βία, αλλά και για την υγεία προσφύγων και μεταναστών, καταλήγει η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Tags
Back to top button