Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται με «έπαθλο» την Εθνική Ασφαλιστική και στο βάθος την... Εθνική Τράπεζα

Ελληνοαμερικανικές και κινεζικές εταιρίες με το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται στην μέση σε ρόλο διαιτητή συγκρούονται σε ένα σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι με «έπαθλο» την Εθνική Ασφαλιστική και στο βάθος την ίδια την Εθνική Τράπεζα.

Μια σκληρή επιχειρηματική σύγκρουση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πάνω στο τραπέζι, που όπως όλα δείχνουν θα κριθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα πιο φιλικό πρόσωπο απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στους υπουργούς του ότι αναλαμβάνει επικεφαλής όλων των μεγάλων επενδυτικών projects στη χώρα.

Στο διήμερο ταξίδι του στο Πεκίνο -στην ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνεται και η συζήτηση τριετούς σχεδίου δράσης για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα- ο πρωθυπουργός θα πάρει στις βαλίτσες του και δύο μεγάλα επιχειρηματικά deals. Το ένα είναι η πώληση στην κινεζική State Grid Corporation of China του 24% του ΑΔΜΗΕ αντί των 320 εκατ. ευρώ που προσέφεραν στον διαγωνισμό οι Κινέζοι, μια χωρίς υπερβολή κρίσιμη συμφωνία που θα δώσει την αναγκαία ταμειακή ανάσα στην ταλαιπωρημένη ΔΕΗ. Το δεύτερο επιχειρηματικό deal είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στη χώρα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη συμφωνία είναι πιθανόν να μεταβάλει τις μετοχικές ισορροπίες της Εθνικής Τράπεζας. 

Η διοίκηση της τράπεζας -όπως είχε υποχρέωση από τη συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν DG Comp  προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για τη θυγατρική της ασφαλιστική. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου εγχειρήματος, η διοίκηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση υψηλών στάνταρ προσέλαβε τις καλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες: Morgan Stanley και Goldman Sachs. Στις 4 Απριλίου κατέθεσαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Οι προσφορές δόθηκαν από τρεις κινεζικούς ομίλους και funds -Fosun, Gongbao και Wintime- ενώ η τέταρτη προσφορά κατατέθηκε από το επενδυτικό σχήμα Exin Partners στο οποίο συμμετέχουν οι Ματ Φέρφιλντ, Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και ο Παύλος Κανελλόπουλος.

Μετά την κατάθεση των προσφορών πηγές της Εθνικής Ασφαλιστικής διέρρεαν ότι η διαδικασία θα είναι σχετικά σύντομη και δεν απέκλειαν τότε το ενδεχόμενο οι τελικές αποφάσεις να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου. Και οι διαρροές δεν ήταν παραπλανητικές, καθώς η πρόθεση της Εθνικής ήταν να κλείσει άμεσα την πώληση με την ανακοίνωση της επιλογής του προτιμητέου επενδυτή. Παρά τις καλές προθέσεις για γρήγορες διαδικασίες, πέρασε περισσότερο από ένας μήνας χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις, με τις τέσσερις προσφορές να παραμένουν στο σκοτάδι. Από την ΕΤΕ κάνουν λόγο για σύνθετη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς οι προσφορές δεν είναι ισότιμες, ενώ προσθέτουν ότι πρέπει να τηρηθούν υψηλές προδιαγραφές ώστε να μη δημιουργηθούν σκιές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν άνοιξαν οι προσφορές τόσο οι σύμβουλοι όσο και η διοίκηση της ΕΤΕ βρέθηκαν προ μεγάλων εκπλήξεων. Οι επενδυτικές βλέψεις των Κινέζων δεν σταματούν στην Εθνική Ασφαλιστική αλλά επεκτείνονταν και στην Εθνική Τράπεζα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντοτε, τις οποίες φυσικά όλοι αρνούνται να σχολιάσουν, οι κινεζικές εκπλήξεις ήταν αλλεπάλληλες. Συγκεκριμένα: 

Η EXIN Partners φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Η Fosun ανέβασε τον πήχη για την ασφαλιστική στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά ζητά και το 10% και μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Δεδομένης της τιμής που έχει η μετοχή της ΕΤΕ, η Fosun βάζει στο τραπέζι επιπλέον περίπου 250 εκατ. 

Η Gongbao προσέφερε μικρότερο τίμημα από τους δύο προηγούμενους διεκδικητές -και συγκεκριμένα περίπου 600 εκατ.- αλλά ζητά να αγοράσει το 40% της Εθνικής Τράπεζας.

Προφανώς αυτά τα νούμερα είχε υπόψη του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «δυσθεώρητο τίμημα». Μετά το άνοιγμα των προσφορών ενεπλάκη και η κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει περίπου το 40% της ΕΤΕ. Με την εμπλοκή της κυβέρνησης άρχισαν, όπως ήταν φυσικό, και οι καθυστερήσεις. Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική απόφαση που απαιτεί χρόνο. Υπάρχουν ρυθμιστικά θέματα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Εθνική είναι συστημική τράπεζα. Ταυτόχρονα πρέπει να σταθμιστούν κατάλληλα οι προσφορές, καθώς η ΕΤΕ πουλάει από το 75% ως το 100% της ασφαλιστικής και άλλες προσφορές είναι για το 80% άλλες για 85% κ.ο.κ. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν και διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για μια σειρά θέματα όπως αν οι προσφορές ισχύουν χωρίς να πουληθούν μετοχικά ποσοστά της τράπεζας.

Προφανώς το αίτημα για πώληση 40% της ΕΤΕ είναι εκτός συζήτησης και γι’ αυτό υπήρξαν διαρροές ότι οι προσφορές που φαίνεται να έχουν προβάδισμα είναι αυτές της EXIN Partners και της Fosun. Πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας όμως δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και το πιο ακραίο, να μην τελεσφορήσει δηλαδή η διαδικασία. Προς το παρόν EXIN Partners και Fosun δείχνουν να ανταγωνίζονται σκληρά και αυτό προκύπτει όχι μόνο από διάφορες δημόσιες ενέργειες και πράξεις, αλλά και από κρυφές συναντήσεις στα κυβερνητικά γραφεία. 

Οι Ελληνοαμερικανοί

Η ΕΧΙΝ Partners είναι ένα δημιούργημα του επιχειρηματία Ματ Φέρφιλντ, ο οποίος μαζί με τον Ελληνοαμερικανό επενδυτή Τζον Κουδούνη είχαν φιλικές σχέσεις με τους Παύλο και Τάκη Κανελλόπουλο σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Βrown. Ο Παύλος Κανελλόπουλος είναι ο μοναδικός γόνος της επιχειρηματικής οικογένειας που κατέχει την ΤΙΤΑΝ, ο οποίος δεν ασχολείται με τα τσιμέντα αλλά με τις ασφάλειες. Η Κανελλόπουλος Αδαμαντιάδης δραστηριοποιείται στις ασφάλειες από το 1935.Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως ο ελληνικός κλάδος της αμερικανικής ΑΙG, μέχρι που η ΕΧΙΝ τον περασμένο Δεκέμβριο αγόρασε το ποσοστό της αμερικανικής εταιρείας στην Κανελλόπουλος Αδαμαντιάδης.

Αποκτώντας βάση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με την Κανελλόπουλος Αδαμαντιάδης, η ΕΧΙΝ τώρα επιδιώκει να κυριαρχήσει αγοράζοντας τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Το ισχυρό χαρτί της ΕΧΙΝ είναι ο Ματ Φέρφιλντ. Δραστηριοποιείται εδώ και 26 χρόνια μέσω Ολλανδίας στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, όπως και στην αμερικανική με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγορές. Διαθέτει σειρά αξιόλογων επενδύσεων στον τομέα και κυρίως… πολύ βαθιά τσέπη. Με καταγωγή από τη Σπάρτη, ο γεννημένος στο Σικάγο Τζον Κουδούνης είναι σήμερα επικεφαλής της Calamos Investments που διαχειρίζεται κεφάλαια 20 δισ. δολαρίων. Λάτρης των πολεμικών τεχνών, ο πανύψηλος και εντυπωσιακός σε όγκο Κουδούνης φαίνεται να λειτουργεί και ως συνεκτικός δεσμός μεταξύ των συνεταίρων του, καθώς στο σχήμα συμμετέχει και ο Τζον Κάλαμος, αλλά με άλλη εταιρεία του ομίλου του και όχι την Calamos Asset Management. Ο τελευταίος έγινε γνωστός στην ελληνική αγορά όταν επιχείρησε να δημιουργήσει μια εξειδικευμένη τράπεζα, εγχείρημα που τελικά δεν τελεσφόρησε. Ο Κάλαμος, γιος Ελλήνων μεταναστών, ξεκίνησε από το μανάβικο που είχαν οι γονείς του στο Σικάγο και έφτασε το 2006 να φιγουράρει στη λίστα του «Forbes» ως ο 160ός πλουσιότερος Αμερικάνος, με περιουσία αξίας 2 δισ. δολαρίων. Συγγραφέας βιβλίων και αρθρογράφος γνωστών αμερικανικών εντύπων, θεωρείται πρωτοπόρος στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων. Οι σχέσεις των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που «χτυπούν» την Εθνική Ασφαλιστική φτάνουν μέχρι και τον Λευκό Οίκο. Ο Τζον Κουδούνης ξεκίνησε από τη Merrill Lynch και η πρώτη του συμφωνία το 1989 ήταν η χρηματοδότηση της κατασκευής του καζίνο «Taj Mahal» του Ντόναλντ Τραμπ. Εχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro, όπως και σε μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες. Στο ίδιο σχήμα που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική μετείχε και ένας άλλος ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, γνωστός στην Ελληνική αγορά καθώς παλιότερα αγόρασε τα ακίνητα της Εμπορικής Τράπεζας, ο Μάικ Χαλικιάς. Ωστόσο, αποχώρησε από το σχήμα γιατί, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός του, θεώρησε ότι «οι Κινέζοι απογειώνουν τα νούμερα».

Το επενδυτικό σχήμα Exin Partners

Τζον Κουδούνης

Με καταγωγή από τη Σπάρτη και γεννημένος στο Σικάγο είναι σήμερα επικεφαλής της Calamos Investments που διαχειρίζεται κεφάλαια 20 δισ. δολαρίων. Πανύψηλος και εντυπωσιακός σε όγκο, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας είναι λάτρης των πολεμικών τεχνών

Ματ Φέρφιλντ

Το ισχυρό χαρτί της EXIN είναι ο ιδρυτής της. Δραστηριοποιείται μέσω Ολλανδίας εδώ και 26 χρόνια στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, όπως και στην αμερικανική με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγορές

Παύλος Κανελλόπουλος 

Είναι ο μοναδικός γόνος της επιχειρηματικής οικογένειας που έχει την ΤΙΤΑΝ, ο οποίος δεν ασχολείται με τα τσιμέντα αλλά με τις ασφάλειες. Η Κανελλόπουλος Αδαμαντιάδης δραστηριοποιείται στις ασφάλειες από το 1935. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως ο ελληνικός κλάδος της αμερικανικής ΑΙG, μέχρι που η EXIN τον περασμένο Δεκέμβριο αγόρασε το ποσοστό της αμερικανικής εταιρείας στην Κανελλόπουλος Αδαμαντιάδης

Τζον Κάλαμος 

Γιος Ελλήνων μεταναστών, ξεκίνησε από το μανάβικο που είχαν οι γονείς του στο Σικάγο και έφτασε το 2006 να φιγουράρει στη λίστα του «Forbes» ως ο 160ός πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία αξίας 2 δισ. δολαρίων. Συγγραφέας βιβλίων και αρθρογράφος γνωστών αμερικανικών εντύπων, θεωρείται πρωτοπόρος στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων

Ο βαθύπλουτος κύριος Γκουανγκτσάνγκ

Ο πολυεκατομμυριούχος σήμερα Γκουανγκτσάνγκ μαζί με μερικούς ακόμη συμφοιτητές του ίδρυσαν στη Σανγκάη το 1992 τη Fοsun, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος, στον βαθμό τουλάχιστον που κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην Κίνα

 

Οσο βαθιά όμως και αν είναι η τσέπη του ιδρυτή της ΕΧΙΝ Ματ Φέρφιλντ, δεν παύει να έχει απέναντί του την πολύ βαθύτερη τσέπη του Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, εκτελεστικού διευθυντή και προέδρου της Fοsun. Ο Γκουανγκτσάνγκ μαζί με μερικούς ακόμη συμφοιτητές του ίδρυσαν στη Σανγκάη το 1992 τη Fοsun, που θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος, στον βαθμό τουλάχιστον που κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει στην Κίνα.

Ο όμιλος, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχει πολυσχιδείς ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες και δεν είναι άγνωστος στην Ελλάδα, καθώς είναι μέτοχος της Folli Follie, ενώ συμμετέχει και στο επενδυτικό σχήμα που διεκδίκησε μαζί με τον όμιλο Λάτση και τους Αραβες το Ελληνικό. Σε επενδύσεις, όμως, στον τραπεζοασφαλιστικό τομέα δεν αρκεί μόνο να μετράς σε εκατοντάδες τα εκατομμύρια. Υπάρχουν ζητήματα αδειοδοτήσεων σε ελληνικό και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πρέπει να εξισορροπηθούν. Προφανώς, όμως, η σύμβουλος της Fοsun, η γαλλική ΒΝP θα έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα. 

Ο πανίσχυρος και βαθύπλουτος Γκούο Γκουανγκτσάνγκ είχε έρθει στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2015 όταν έγινε γνωστό ότι η εταιρεία δεν μπορούσε από το πρωί να επικοινωνήσει μαζί του. Ξέσπασε πανικός και σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ, καθώς ήταν περίοδος που εξαφανίζονταν συχνά Κινέζοι επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν ανοικτά θέματα με την κυβέρνηση. Τελικά ο πρόεδρος Γκούο εμφανίστηκε μετά από λίγες ημέρες και οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν ότι βοηθούσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάποια υπόθεση διαφθοράς.

Τόσο η ΕΧΙΝ όσο και η Fosun φρόντισαν να δώσουν διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση και να αναλάβουν δημόσιες δεσμεύσεις για τη σοβαρότητα των προθέσεών τους. «Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στη χώρα, όχι να βγάλουμε λεφτά έξω», δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EXIN Partners, με τον Τζον Κουδούνη να προσθέτει ότι «γνωρίζουμε την ασφαλιστική αγορά και γνωρίζουμε και την Ελλάδα. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές και θα έρθουμε για να μείνουμε». Και για να μην μένουν αμφιβολίες, πρόσθεσαν ότι Calamos και EXIN ενδιαφέρονται και για άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως real estate, τράπεζες και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αλλά και στη Fosun δεν έμειναν άπρακτοι. Στις 21 Απριλίου έφτασε στην Αθήνα η αντιπρόεδρος του κινεζικού ομίλου και πρόεδρος του Fosun Insurance Group Λαν Κανγκ. Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ είπε ότι «η στρατηγική παρουσία και οι σημαντικές επενδύσεις του ομίλου Fosun στην Ελλάδα αποτελούν ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων», για να καταλήξει ότι «οι επενδύσεις μας έχουν μακροπρόθεσμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως ήδη έχουμε αποδείξει και με την έως τώρα παρουσία μας στην ελληνική αγορά».

Μπαρουτοκαπνισμένοι στα deal της Wall Street, οι Κάλαμος, Κουδούνης και Φέρφιλντ δείχνουν διατεθειμένοι να το παλέψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και καθώς οι δύο πρώτοι είναι ισχυροί παράγοντες του ελληνοαμερικανικού λόμπι, ζήτησαν τη βοήθεια του πατέρα Αλεξ Καρλούτσου, που διατηρεί επαφές με ορισμένες από τις ισχυρότερες οικονομικά ελληνικές οικογένειες. Ο κληρικός με τις χρυσές διασυνδέσεις φέρεται να τηλεφώνησε σε μεγάλους Ελληνες επιχειρηματίες και τους παρότρυνε να συμπαραταχθούν με το σχήμα της ΕΧΙΝ. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν τα τηλέφωνα που έκανε ο Father Alex έπιασαν τόπο. Οσοι παρακολουθούν τη διαδικασία εξακολουθούν, πάντως, να είναι πολύ επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα καθώς, όπως είπαμε, όλα είναι πιθανά. Η συμφωνία θα επισφραγιστεί στο μακρινό Πεκίνο ή η θάλασσα των κινεζικών κεφαλαίων θα ανακοπεί από τους «παλιούς της Wall Street»; Υπομονή λίγες μέρες… 

Η διοίκηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση υψηλών στάνταρ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προσέλαβε τις καλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες

Tags
Back to top button