Λίγοι είναι εκείνη που ξέρουν την ιστορία ή ακόμα και το όνομα της Μόνικα Ερτλ. Κανείς δεν θα περίμενε από ένα κορίτσι που γεννήθηκε μέσα στον ναζισμό τον Άυγουστο του 1937, να μετατραπεί μετά από κάποια χρόνια στην επαναστάτρια που θα έπαιρνε «εκδίκηση» για την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.
Γεννήθηκε λοιπόν στο Μόναχο και ο πατέρας της Χανς ήταν κινηματογραφιστής των ναζί. Βοηθός της γνωστής προσωπικής φωτογράφου του Αδόλφου Χίτλερ, Έλενα Μπέρτα Αμάλιε «Λένι» Ρίφενσταλ. Ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους του καθεστώτος που επισκέπτονταν το σπίτι της ήταν και ο μετέπειτα «χασάπη της Λυών, Κλάους Μπάρμπι. Η μικρή Μόνικα μάλιστα τον αποκαλούσε «θείο».
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πατέρας της, όπως πολλοί άλλοι ναζί, ακολούθησε το «μονοπάτι» για την Νότια Αμερική. Βρέθηκε λοιπόν στην Βολιβία. Το 1954 τον ακολούθησε και η 17χρονη πια, Μόνικα. Ο [πατέρας της τής έμαθε να φωτογραφίζει αλλά και να χρησιμοποιεί όπλα.
Παντρεύτηκε έναν Γερμανοβολιβιανό μεγαλοαστό, αλλά όταν ήρθε σε επαφή με τα επαναστατικά κινήματα της Βολιβίας, δεν ήθελε πια να είναι σύζυγός, αλλά επαναστάτρια. Πέρασε στην παρανομία και έγινε μέλος των επαναστατικών κινημάτων. Νωρίτερα το 1967, ο Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε στην χώρα. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για την Μόνικα Ερτλ να πάρει την απόφαση να αλλάξει ζωή. Έγινε ζευγάρι με τον συνεχιστή του Τσε, Ιντι Περέδο.
Ο «άνθρωπος με το μουστάκι, Ρομπέρο Κιντανίγια, που είχε ποζάρει περήφανα δίπλα από του πτώμα του Τσε Γκεβάρα και έδωσε διαταγή να κοπούν τα χέρια του, ήταν επίσης υπεύθυνος για την δολοφονία του αγαπημένου της. Η Μόνικα είχε πάρει πλέον την απόφασή της για εκδίκηση.
Το 1971, ο Κιντανίγια ήταν πρόξενος της Βολιβίας στην Γερμανία. Η Μόνικα ήταν καλλονή, κάτι που την βοήθησε να εισέλθει σαν κυρία στο γραφείο του και μετά από μια σύντομη συζήτηση να τον πυροβολήσει. Κατάφερε να διαφύγει. Ο δολοφόνος του Τσε ήταν νεκρός.
Πήγε στην Κούβα. Εκεί της είπαν πως ένας «γνωστός» της ήταν ακόμα ελεύθερος στην Βολιβία. Ήταν ο Κλάους Μπάρμπι. Διοργάνωσε σχέδιο απαγωγής του, ώστε να τον παραδώσει στην δικαιοσύνη. Ο «χασάπης της Λυών» όμως πληροφορήθηκε τα σχέδιά της και της έστησε ενέδρα. Εκτελέστηκε στις 12 Μαΐου του 1973, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Η σορός της δεν παραδόθηκε ποτέ στην οικογένειά της και παραμένει θαμμένη σε άγνωστη τοποθεσία.
Η ιστορία της δεν είναι πολύ γνωστή, παρόλο που ήταν εκείνη που εκδικήθηκε την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα. Πέθανε κι αυτή νέα, όπως και ο Τσε, αλλά πρόλαβε να ζήσει όλα όσα σημάδεψαν την ιστορία του 20ου αιώνα.