Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Η Άγκυρα σε παροξυσμό: «Η Ελλάδα δεν εκδίδει τους 8 φυγάδες γιατί θα δώσουν απόρρητες πληροφορίες»

Nέες απειλές και προπαγάνδα κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η Τουρκία με ενημερωτικό σημείωμα με βάση το οποίο η Άγκυρα παρουσιάζει λίγο πολύ την Ελλάδα ως χώρα που τα πραξικοπήματα είναι συνήθη, ανακαλύπτει ότι υπάρχει και «δάκτυλος κατασκοπείας», υποστηρίζοντας ότι οι 8 συμφώνησαν να ανταλλάξουν την μη έκδοση τους με την αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις ελληνικές αρχές. 

Το τουρκικό κείμενο δημοσιεύτηκε στο και αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Η Ελλάδα έχει υποφέρει από στρατιωτικά πραξικοπήματα στην ιστορία της όπως και η Τουρκία. 

- Έχει κυβερνηθεί από την στρατιωτική χούντα μεταξύ του 1967-1974 και εχει περάσει 11 στρατιωτικά πραξικοπήματα και 8 απόπειρες πραξικοπήματος. 

- Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση των 11 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO από την Ελλάδα. 

- Οι 8 από τους 11 πραξικοπηματίες , διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν η απόπειρα απέτυχε. 

- Η Ελλάδα που έχει υποφέρει από αρκετά στρατιωτικά πραξικοπήματα, αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης των 8. 

- Υποστηρίζεται ότι ο πιο σημαντικός λόγος που η Ελλάδα προστατεύει του πραξικοπηματίες, είναι επειδή συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες για τον τουρκικό Στρατό. 

- Η παρούσα κατάσταση δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ποινικοποιεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα μόνο όταν υποφέρει η ίδια». 

Σύμφωνα με την Συνθήκη η έκδοση πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις όπως: Το συγκεκριμένο έγκλημα να είναι τιμωρητέο, σύμφωνα με την νομοθεσία και των δυο χωρών, το έγκλημα να μην έχει παραγραφεί, τα αδικήματα να τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Το τουρκικό προπαγανδιστικό κείμενο, παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και με ειδική αναφορά στην Γερμανία και στο Βέλγιο. 

Τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης από Ε.Ε.: «Μεταξύ του 2007-2016 η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 399 εγκληματιών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα αιτήματα αφορούν εγκληματίες των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, TKP/ML, και της Al-Qaeda.

Η Ευρώπη εχει εκδώσει μόνο 11 από τους 399 εγκληματίες, ενώ 271 αιτήματα απορρίφθηκαν, και 117 αιτήματα εκκρεμούν. Από τους 11, οι 4 εκδόθηκαν από την Ρουμανία, οι 3 από την Γερμανία, και οι 2 από την Αυστρία. Η Τουρκία από την πλευρά της εχει λάβει 7 αιτήματα έκδοσης, αποδέχθηκε τα 4, ένα απορρίφθηκε και ένα εκκρεμεί. Η Γερμανία δεν εκδίδει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, αγνοώντας πλήρως τα αιτήματα που υποβάλλει η Τουρκία από το 2007 για μέλη του PKK. Η Τουρκία εχει υποβάλλει 136 αιτήματα για έκδοση τρομοκρατών από την Γερμανία, με το Βερολίνο να εχει ανταποκριθεί θετικά μόνο σε 3…».

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «η Γερμανία είναι η χώρα όπου κρύβονται οι περισσότεροι τρομοκράτες». Για το Βέλγιο επισημαίνεται ότι δεν εκδίδει τον δράστη της δολοφονίας του Οζντεμιρ Σαμπαντζί και μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C Φεχριγιες Ερνταλ και τον επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του PKK/KCK’s Ζουμπεγιρ Αϊντάρ. 

Χωριστό κεφάλαιο αποτελεί η τύχη των αιτημάτων έκδοσης που εχει υποβάλλει σε ευρωπαϊκές χώρες η Τουρκία, για πρόσωπα που κατηγορούνται για την σχέση τους με τον ιμάμη Γκιουλέν και συλλήβδην χαρακτηρίζονται μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO». Η Τουρκία έχει ζητήσει από Ευρωπαϊκές χώρες την σύλληψη και έκδοση 59 μελών της οργάνωσης FETO μετα την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μέχρι στιγμής καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν εχει εκδώσει έστω και ένα μέλος της οργάνωσης, ενώ τα πυρά στρέφονται και πάλι προς την Γερμανία που δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για έκδοση 22 ατόμων που σχετίζονται με τον Γκιουλέν.

«Αυτό που απαιτεί η αρχή της αμοιβαιότητας, θα το εφαρμόσουμε. Όπως μας συμπεριφέρονται, θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς με τον ίδιο τρόπο από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολιάζοντας τη μη έκδοση φερόμενων εμπλοεκόμενων στο πραξικόπημα από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Τούρκος Υπουργός για την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας είπε ότι θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Μιλώντας σε εκπομπή στο Κανάλι 24 της Τουρκίας, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε για την μη έκδοση των οχτώ ότι “πραγματικά είναι ένα βήμα που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας”, προσθέτοντας ότι αυτό το βλέπουν οι αρμόδιοι και των δύο χωρών.

Όπως είπε η Άγκυρα, έστειλε ξανά φάκελο με αίτημα την έκδοσή τους. Ο Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε ότι επανέλαβαν το αίτημά τους λόγω νέων στοιχείων προωθώντας το στο ελληνικό υπουργείο δικαιοσύνης και ζητούν να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Όπως είπε, επανέλαβαν πως είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί απόφαση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Τουρκία έπειτα από την αξιολόγηση αυτή.

Tags
Back to top button