Την άποψη του ότι το ΝΑΤΟ δεν αθέτησε την υπόσχεσή του να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Γερμανίας (ARD), o Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς για το αν η Ρωσία έχει δίκιο στις δηλώσεις της σχετικά με το ότι η Συμμαχία αθέτησε τον λόγο της, αλλά και για δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με ένα έγγραφο στο οποίο οι χώρες της Δύσης δήλωναν το απαράδεκτο της επέκτασης του ΝΑΤΟ, απάντησε ως εξής: «Όχι, το ΝΑΤΟ λαμβάνει αποφάσεις μαζί με 30 χώρες-μέλη, δεν υπάρχει πουθενά απόφαση στην οποία οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να εγκαταλείψουν αυτό που γράφεται στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, δηλαδή στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, η εν λόγω Συνθήκη δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναφέρεται, επίσης, σε άλλα διεθνή έγγραφα που «καθορίζουν την ασφάλεια στην Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του Χάρτη του Παρισιού του 1990.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Spiegel», ένα έγγραφο του 1991 βρέθηκε στα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και στο οποίο οι χώρες της Δύσης δήλωναν το απαράδεκτο της επέκτασης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς τα ανατολικά.
Το έγγραφο, που προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί ως «απόρρητο», ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Τζόσουα Σίφρινσον.
Έτσι, το εν λόγω έγγραφο αναφέρεται στη συνάντηση των εκπροσώπων των Υπηρεσιών Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη στις 6 Μαρτίου 1991. Στη συνάντηση αυτή, λοιπόν, συζητήθηκε η ασφάλεια της Πολωνίας και άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Από το έγγραφο προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες στη εν λόγω συνάντηση συμφώνησαν ότι η ένταξη χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ είναι «απαράδεκτη».
Το θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήρθε ξανά στο προσκήνιο αφού η Ρωσία δημοσίευσε, στα τέλη του 2021, προσχέδια συνθηκών με τις ΗΠΑ και συμφωνιών με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Μόσχα, ειδικότερα, απαιτεί από τους δυτικούς εταίρους της νομικές εγγυήσεις για τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, τη μη ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη μη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ.
Επίσης, οι εν λόγω προτάσεις περιέχουν ρήτρα για τη μη ανάπτυξη όπλων κρούσης του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την απόσυρση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη στις θέσεις του 1997.