Ο Τζον Φάινερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά με την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από την Μόσχα τα εξεής:
«Θεωρούμε πως, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια εισβολή είναι μια εισβολή και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα», είπε. Mέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος ήταν απέφευγε να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε η χρήση του όρου «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο της Ουκρανίας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.
Σε παρόμοιο ύφος, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «ανοησίες» μιλώντας για την εντολή Πούτιν που αφορά στην ανάπτυξη «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά», είπε η πρέσβης, αναφερόμενη στις κινήσεις αυτές της Ρωσίας.
Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή ΝΑΤΟ
Λίγη ώρα πριν από τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου, έγινε γνωστό πως οι Σύμμαχοι συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC).
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Η Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) είναι το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της σχέσης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και για τη διεύθυνση των δραστηριοτήτων συνεργασίας. Παρέχει επίσης ένα φόρουμ για διαβουλεύσεις μεταξύ των Συμμάχων και της Ουκρανίας για θέματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος.
To NATO καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».
«Αυτό υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι μέρος», δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας, να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.
Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ότι το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημειώνει ότι «το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας».