Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Γερμανία: Ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας από το ΥΠΕΣ στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης του Βερολίνου

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο αρκετές δυσλειτουργίες των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας ήρθαν στο φως και έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε σήμερα κάποιες βασικές γραμμές για την μεταρρύθμιση που επιθυμεί να υιοθετήσει αναφορικά με τις απελάσεις μεταναστών και την ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους αναφορικά με την εσωτερική πληροφόρηση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη μεταξύ των 16 κρατιδίων.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ πρότεινε την ενίσχυση των μέχρι στιγμής περιορισμένων εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας και τη δημιουργία ενός κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων, στο οποίο θα υπάγεται το σύνολο των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους μετανάστες και με την αντιτρομοκρατία.

«Το ομοσπονδιακό κράτος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καταστροφές σε εθνικό επίπεδο», όπως η τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στο Βερολίνο, κατήγγειλε ο ντε Μεζιέρ. «Οι δικαιοδοσίες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι κατακερματισμένες».

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες και καλύτερο συντονισμό», υπογράμμισε ο ίδιος, κυρίως για την παρακολούθηση ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα», όπως ο Τυνήσιος Άνις Άμρι δράστης της επίθεσης του Βερολίνου.

Η επίθεση αυτή έφερε στο φως τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος, ενώ πολλοί κατηγόρησαν τις γερμανικές αρχές για αμέλεια και ότι εξαπατήθηκαν από έναν εξακριβωμένο ισλαμιστή.

Ο Άμρι κατάφερε να ξεφεύγει εκμεταλλευόμενος κυρίως τον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων στη Γερμανία, ενώ κατάφερε να ξεφύγει και μετά την επίθεση και να βγει από τη χώρα. Τελικά εντοπίστηκε και σκοτώθηκε στην Ιταλία.

Αν και θεωρούνταν για καιρό άτομο που θα μπορούσε να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση, η αστυνομία του Βερολίνου είχε σταματήσει να ενδιαφέρεται για τη δράση του Άμρι τον Σεπτέμβριο καθώς δεν είχε επαρκή στοιχεία, την ώρα που στη δυτική Γερμανία θεωρούνταν ακόμη απειλή.

Μια άλλη μεταρρύθμιση που επιθυμεί ο ντε Μεζιέρ είναι η απέλαση των αιτούντων άσυλο εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις.

Ο Άμρι θα έπρεπε να έχει σταλεί πίσω στη γενέτειρά του την Τυνησία, όμως η απέλασή του καθυστέρησε καθώς η Τύνιδα δεν είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα. Στο μεταξύ, και παρά τις υποψίες εις βάρος του, είχε αφεθεί ελεύθερος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας θέλει να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης κοντά στα αεροδρόμια όπου θα μπορούν να στέλνονται όσοι πρόκειται να απελαθούν.

Κι αν η επίθεση στο Βερολίνο έριξε φως στις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών ασφαλείας, άλλα γεγονότα τους τελευταίους μήνες είχαν ήδη αποκαλύψει την ύπαρξη προβλημάτων.

Τον Οκτώβριο ένας Σύρος πρόσφυγας, που κατάφερε να ξεφύγει από την αστυνομία παρόλο που βρισκόταν υπό παρακολούθηση, κατάφερε να αυτοκτονήσει μέσα στο κελί όπου κρατούνταν λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του.

Στα τέλη Νοεμβρίου ένας πράκτορας των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας είχε συλληφθεί με την υποψία ότι ήταν «ισλαμιστής».

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για το προσφυγικό, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια, το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντέδρασε στις προτάσεις του ντε Μεζιέρ κατηγορώντας τον ότι κλέβει τις προτάσεις του.

Όμως οι Χριστιανοδημοκράτες «έδωσαν πολλές υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς να γίνει τίποτα», εκτίμησε ο Γκέοργκ Πατζντέρσκι του AfD.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px}

Tags
Back to top button