Η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και η συμφωνία για αποστολή «νόμιμων» μεταναστών στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια μόνο τυχαία δεν είναι.
Ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο «Βεργίνα» υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε περίπου 144.000 αλλοδαπούς για να καλυφθούν κενές θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα (κυρίως), αλλά και στις κατασκευές και στον τουρισμό.
«Ο στόχος μου και στο Μπαγκλαντές και στο Πακιστάν ήταν να μιλήσω με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών και ένας στόχος ήταν η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η χώρα μας δεν χρειάζεται μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπών, χρειαζόμαστε όμως εποχικούς εργαζόμενους. Η αγροτική οικονομία μας έχει ζητήσει φέτος επίσημα 144.000 εργαζόμενους για αγροτικές εργασίες και παράλληλα και στον τουρισμό και στις κατασκευές υπάρχει πρόβλημα για εργατικά χέρια», είπε αρχικά ο Ν.Μηταράκης.
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας «θέλουμε λοιπόν πολλές χώρες, όχι μόνο γι' αυτές που αναφέρατε, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να στείλουν εποχικούς εργαζόμενους, χωρίς τις οικογένειες τους, οι οποίοι δεν θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, θα έρθουν μόνο εάν έχουν σύμβαση με συγκεκριμένο εργοδότη».
«Ήδη γίνονται αντίστοιχες συζητήσεις με την Ινδία, την Αίγυπτο, αλλά και τις βαλκανικές χώρες», είπε, ενώ ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί και εκεί.
Ποια είναι όμως η αλήθεια
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό, καθώς η ακραία λιτότητα που έφεραν τα Μνημόνια οδήγησαν πολλούς νέους Έλληνες μακριά από τη χώρα μας και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα επιστρέψουν.
Παράλληλα πλέον είναι δύσκολο για τους πολίτες να κάνουν οικογένεια και παιδιά και κυρίως να κάνουν πολλά παιδιά, με την κυβέρνηση αντί να δίνει λύσεις να τους ειρωνεύεται. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε προσφάτως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε έναν Έλληνα τηλεθεατή. Ο πολίτης υποστήριξε ότι λόγω ακρίβειας δεν μπορεί να κάνει οικογένεια με την σύντροφό του και ο Α.Γεωργιάδης απάντησε «Δεν μπορείτε να τα έχετε όλα και εγώ μπορεί να θέλω τώρα να γίνω ξανθός και γαλανομάτης, δεν γίνεται, δεν μπορείτε να τα έχετε όλα. Άρα μην τα ζητάμε όλα».
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην λύσει το πρόβλημα του δημογραφικού δίνοντας κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν οικογένεια, αλλά με «νόμιμους» μετανάστες που θα έρθουν στη χώρα μας για να «ανανεώσουν» τον πληθυσμό.
Τα όσα είπε ο Ν.Μηταράκης ότι δηλαδή θα έρθουν για μόνο πέντε χρόνια στη χώρα μας και μετά θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους είναι ένα μεγάλο ψέμα, καθώς αποκλείεται κάποιος μετά από πέντε χρόνια να αποφασίσει να γυρίσει, αντιθέτως, αφού θα έχει ήδη εργασία στην Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εδώ και να κάνει οικογένεια εδώ.
Άλλωστε αυτό είχε δηλώσει και η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πριν από λίγους μήνες. «Η ομαλή ένταξη τους δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας», είχε πει για τους μετανάστες.
Τα στοιχεία-σοκ για το δημογραφικό
Ανησυχητικά στοιχεία για το δημογραφικό στην Ελλάδα . Την τελευταία δεκαετία, από τους 325 δήμους της χώρας μας οι 56 μόνον είχαν θετικά Φυσικά Ισοζύγια, δηλαδή περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, σε ένα φαινόμενο που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ενταθεί
Η δημογραφική «ατονία» της χώρας μας χαρακτηρίζει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, το σύνολο πλέον του ελληνικού χώρου και όχι μόνον κάποια τμήματά του.
Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία, από τους 325 δήμους της χώρας μας οι 56 μόνον είχαν θετικά Φυσικά Ισοζύγια (περισσότερες γεννήσεις από θανάτους), ενώ σε 1 στους 3 η υπεροχή αυτή ως ποσοστό του πληθυσμού τους το 2011 ήταν ασήμαντη (μικρότερη του 1%). Στον αντίποδα, από τους υπολοίπους 269 δήμους με περισσοτέρους θανάτους από γεννήσεις, σε 50 από αυτούς τα Φυσικά τους Ισοζύγια υπερβαίνουν το 10%, και σε 139 το 5% του πληθυσμού τους.
Επομένως, με βάση πάντοτε τον δείκτη αυτό, αν τα Μεταναστευτικά τους ισοζύγια (είσοδοι –έξοδοι) ήταν μηδενικά, τότε περισσότεροι από τους μισούς αυτούς «γερασμένους» δήμους (139 στους 269) θα έχαναν σε μια και μόνον δεκαετία το 5 έως 20% του απογραφόμενου το 2011 πληθυσμού τους.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αποτελέσματα έρευνας των καθηγητών Βύρωνα Κοτζαμάνη και Βασίλη Παππά και παρατίθενται στο τελευταίο ψηφιακό τεύχος της σειράς «FlashNews» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ (και υλοποιούμενου από τον ΕΛΚΕ του Παν. Θεσσαλίας) Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».
Οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις
Οι δυο ερευνητές, στη δημοσίευση αυτή με θέμα «Τα Φυσικά Ισοζυγία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο την δεκαετία 2011-20 και η συμβολή τους στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας», εκτιμούν ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και τις δυο επόμενες δεκαετίες.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους Β. Κοτζαμάνη και Β.Παππά, σε δυο κυρίως λογούς: Πρώτον οι θάνατοι, μετά από μια πρώτη μείωσή τους τα επόμενα της πανδημίας έτη, θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της δημογραφικής γήρανσης (της αύξησης δηλαδή του πλήθους και του ποσοστού των 65 ετών και άνω στον συνολικό πληθυσμό).
Και δεύτερον, οι γεννήσεις δεν αναμένεται να ανακάμψουν, ακόμη και αν οι νεότερες γενεές σταματήσουν να κάνουν λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία καθώς η μείωση των σε αναπαραγωγική ηλικία γυναικών – που έχει αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας–θα συνεχισθεί (οι 20-49 ετών από 2,35 εκατομμύρια το 2010, μειώθηκαν στα 1,95 το 2021 και δεν θα υπερβούν τα 1,7 εκατομμύρια το 2041).
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, με βάση τα αναφερόμενα στην ίδια δημοσίευση, οι θάνατοι της περιόδου 2021-40 σε εθνικό επίπεδο να είναι κατά περίπου 950.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων μας θα έχει τις δυο επόμενες δεκαετίες αρνητικά Φυσικά Ισοζύγια.
Κατ’ επέκταση εν απουσία συνταρακτικών ανατροπών (νέου κύματος μαζικής μετανάστευσης αλλοδαπών και δευτερευόντως ανακοπής της φυγής των νέων μας),οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού μας δεν πρόκειται να ανακοπούν.
Αναπόφευκτη η μείωση του πληθυσμού
Σύμφωνα με όσα τονίζει κ. Κοτζαμάνης, γήρανση και χαμηλή γονιμότητα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην περαιτέρω μείωση του πληθυσμού μας που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, ενώ η μετανάστευση δεν είναι δυνατόν να την αποτρέψει, απλώς θα την επιβραδύνει.
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι αφενός η γήρανση είναι μη αναστρέψιμη (και επομένως θα έχουμε αυξανόμενο αριθμό θανάτων) και αφετέρου το πλήθος των ατόμων που έρχονται σε ηλικία να κάνουν παιδιά είναι όλο και μικρότερο, το μόνον εφικτό είναι η λήψη μέτρων που θα κρατήσουν τους νέους στην χώρα μας.
Μέτρα που θα δώσουν ταυτόχρονα την δυνατότητα να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν αλλά δεν μπορούν να κάνουν, ανακόπτοντας σε μια πρώτη περίοδο την περαιτέρω μείωση των γεννήσεων, και, σε μια δεύτερη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αύξησή τους.