Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Φυλακές Σπατς: Tα αλβανικά κάτεργα όπου μαρτυρούσαν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου (βίντεο)

Στα βουνά του Σπάτς υπάρχει το κολαστήριο του Χότζα όπου μαρτύρησαν χιλιάδες παλικάρια της Βορείου Ηπείρου.

Ένας εκ των οποίων πέρασε σ' αυτή τη φυλακή, πάνω από 20 χρόνια δουλεύοντας στις σήραγγες, βγάζοντας χρώμιο και νικέλιο σε υψόμετρο πάνω από 1500 μ. Κι όμως, παρ' όλα τα όσα τράβηξαν «μαρτυρώντας και το γάλα της μάνας τους» -προσφιλή φράση των φυλακισμένων βορειοηπειρωτών-, το φρόνημα και η ψυχή τους παρέμεινε αδούλωτη.

Γι' αυτό στις 21 Μαΐου του 1973 πραγματοποίησαν την πρώτη εξέγερση σε όλη την Αλβανία, αναγκάζοντας τον ίδιο τον δικτάτορα Χότζα να στείλει μεραρχίες στρατού και τον υπουργό του Σέχου στα κατσάβραχα για να καταστείλει την εξέγερση. Μία εξέγερση που κράτησε 5 μέρες και που είχε σαν θλιβερό απολογισμό το σάπισμα στο ξύλο αρκετών, την εκτέλεση λιγότερων και πέταμα στις γύρω χαράδρες των άψυχων κορμιών τους.

​Συνελήφθησαν τότε 73 κρατούμενοι από τους οποίους 12 που αρνήθηκαν να παραδοθούν, τους έβγαλαν με φορείο… και τους μετέφεραν δεμένους χειροπόδαρα στα Τίρανα όπου το στρατοδικείο τους….καταδίκασε και σε άλλα χρόνια φυλακή, ενώ 4 σε εκτέλεση. Ανάμεσά τους, και ο φίλος Ηρακλής Σύρμος που αποφυλακίστηκε με την πτώση του κομμουνισμού και επέστρεψε στην οικογένειά του. Δεν ξέχασε ποτέ τα όσα πέρασε εκεί, και δεν έσβησε ποτέ από την καρδιά του η αγάπη για την Μάνα Ελλάδα.

Γι' αυτό και δεν σταμάτησε να αγωνίζεται μετά το 1990 με περισσότερο θάρρος για τη Λευτεριά της Βορείου Ηπείρου, αιτία που τον οδήγησε ξανά στη φυλακή του Μπερίσα με τη δίκη των «5» το 1994.

Tags
Back to top button