Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρχεται η ανάλυση DNA για ασθένειες μέσω κινητού τηλεφώνου

Καθώς όλα τα πράγματα γίνονται σταδιακά μικρότερα και φορητά, η ανάλυση DNA δεν μπορούσε να μείνει πίσω.


Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Σουηδία δημιούργησαν μια μικρή συσκευή που προσαρτάται σε ένα κινητό τηλέφωνο και επιτρέπει τη διενέργεια άμεσων γενετικών αναλύσεων (DNA) οπουδήποτε και με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι οι εξετάσεις που γίνονται σε εργαστήρια.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, της Στοκχόλμης και της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματς Νίλσον, που έκαναν τη σχετική , σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η συσκευή τους, που λειτουργεί ως μικροσκόπιο σε συνεργασία με το τηλέφωνο, θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά με λιγότερο από 500 δολάρια.

Η συσκευή, που παράγεται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, προορίζεται να βοηθήσει τους γιατρούς σε απομακρυσμένα μέρη, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε εργαστήρια γενετικών αναλύσεων, προκειμένου να διαγιγνώσκουν έγκαιρα και να θεραπεύουν καλύτερα διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο, φυματίωση κ.α.
Οι γιατροί δεν θα χρειάζεται πλέον να στέλνουν δείγματα ιστών σε μακρινά εργαστήρια για ανάλυση. Η συσκευή εντοπίζει καρκινικές μεταλλάξεις, καθώς επίσης κάνει διάγνωση αν μια λοίμωξη οφείλεται σε βακτήριο ή ιό, ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη για την περίπτωση θεραπεία.

Ο γιατρός μπορεί να πάρει ιστό από τον ασθενή και να τον τοποθετήσει στη συσκευή κάτω από ένα ειδικό φακό, που συνδέεται με την κάμερα του κινητού, μετατρέποντάς την έτσι σε μικροσκόπιο. Οι εικόνες που τραβιούνται, στέλνονται στη συνέχεια για ανάλυση σε ένα λογισμικό που διαθέτει ειδικό αλγόριθμο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για την έρευνά τους ένα κινητό Nokia Lumia 1020, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποηθούν και άλλα νεότερα smartphones.


Ήδη, η βρετανική εταιρεία Oxford Nanopore Technologies αναπτύσσει μια ακόμη φθηνότερη εκδοχή, που επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος γενετικών και άλλων αναλύσεων. Η συσκευή SmidgION, με μέγεθος κουτιού σπίρτων, μπορεί, επίσης, να προσαρτηθεί σε κινητό τηλέφωνο και αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το τέλος του 2017.

iatropedia.gr

Tags
Back to top button