Μεγάλη επενδυτική είσοδο σε 65 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ετοιμάζεται να κάνει η Κίνα. Βασικός της στόχος η αύξηση της επιρροής της στο εξωτερικό.
Η Κίνα είναι έτοιμη να ρίξει τουλάχιστον 900 δισ. στις αγορές της Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής, στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, αλλά και την Αφρική, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μια ζώνη Ενας Δρόμος” (Οne Belt, Οne Road) τη μεγαλύτερη επενδυτική προσπάθεια του Πεκίνου στο εξωτερικό.
Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από αναπτυξιακές συμφωνίες σε μεγάλα έργα υποδομών, και θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της χώρας Σι Τσινπίνγκ, στο φόρουμ που προετοιμάζεται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο και στο οποίο πρόκειται αν πάρει μέρος και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με στόχο την αύξηση της επιρροής της Κίνας στο εξωτερικό, αλλά και την βελτίωση του διεθνούς εμπορίου της, ο πρόεδρος Σι ενέκρινε το σχέδιο επενδύσεων ήδη από το 2013 το ποίο έχει πλέον φτάσει σε οικονομικά μεγέθη μεγαλύτερα από το σχέδιο Μάρσαλ και αναμένεται να αλλάξει τις οικονομίας των αναπτυσσόμενων χωρών στις οποίες θα εφαρμοστεί.
Επενδύσεις και στην Ελλάδα
Μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, σχεδιάζει ο κινεζικός κολοσσός, Fosun International, που συμμετέχει στο εγχείρημα μετατροπής της περιοχής του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αξιοποίησης ακινήτων στην Ευρώπη, στρέφει τώρα την προσοχή του στον ελληνικό τουρισμό.
Η Fosun, σύμφωνα με την imerisia.gr, θέλει να χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή της στον τουριστικό οργανισμό Thomas Cook Group για να αρχίσει να διαμορφώνει πακέτα διακοπών ειδικά για την τεράστια κινεζική αγορά, δήλωσε ο ανώτατος αντιπρόεδρος της, Τζιμ Τζιανόνγκ Τσιαν, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλές μέρος για επισκέπτες», δήλωσε ο Τσιαν, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος του τουριστικού και εμπορικού ομίλου της Fosun. Υπάρχουν, επίσης, καλές ευκαιρίες για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε.
Προοπτικές για 1,5 εκατ. κινέζους τουρίστες
Η κυβέρνηση στο Πεκίνο προβλέπει ότι μεσοπρόθεσμα 1,5 εκατομμύρια Κινέζοι θα αρχίσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε πέρυσι κατά 7,6% και έφθασε τα 28,1 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Πεκίνο, 150.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα.
Η Fosun βρίσκεται, επίσης, σε συζητήσεις για την αγορά ξενοδοχείων και θέρετρων ή για την κατασκευή νέων στην Ελλάδα από την εταιρεία χαρτοφυλακίου Club Med SAS, η οποία της ανήκει πλήρως. Μία αύξηση των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα οδηγούσε μελλοντικά στην άμεση αεροπορική διασύνδεση του Πεκίνου και της Σαγκάης με την Αθήνα, δήλωσε ο Τσιαν.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει από την πρώτη επένδυση που έκανε η εταιρεία του στον όμιλο Folli Follie το 2011. «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει τώρα και μπορεί επίσης να προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για ξένους επενδυτές», είπε, προσθέτοντας: «Εξετάζουμε τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και του τουριστικού τομέα» και βλέπουμε τη βελτίωση.
Εθνική Ασφαλιστική και τραπεζικός τομέας
Ο Τσιαν δήλωσε ότι δεν αποκλείει μία επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εάν υπάρξει κάποια ευκαιρία στο μέλλον, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι ο όμιλος έχει ήδη υποβάλει προσφορά για να αγοράσει μετοχές ελληνικών τραπεζών. Η Fosun έχει ήδη υποβάλει προσφορά για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και, σύμφωνα με τον Τσιαν, δεν βάζει χρηματικό πλαφόν στις επενδύσεις της, εφόσον οι ευκαιρίες αξίζουν. Η εταιρεία συμμετέχει, επίσης, σε μία κοινοπραξία υπό τη Lamda Development που θα μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο. «Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη για την επένδυση αυτή», δήλωσε ο Τσιαν.