Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ελλάδα: Ρεκόρ καταγμάτων στην σπονδυλική στήλη κάθε χρόνο- Δείτε ποια είναι η αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης

Περίπου 10.000 κατάγματα σπονδυλικής στήλης καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με τους ηλικιωμένους να απειλούνται αλλά και να πλήττονται περισσότερο από αυτά. Η αποκατάσταση του σπονδύλου που υπέστη «καθίζηση» λόγω του κατάγματος -ώστε να μπορεί και πάλι να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί- είναι επιβεβλημένη.

Εκτός από την κλασική ιατρική σύσταση για ακινησία και λήψη παυσίπονων, οι ασθενείς έχουν επίσης στη διάθεσή τους μια ελάχιστα επεμβατική αλλά πολύ αποτελεσματική μέθοδο, την κυφοπλαστική. Πρόκειται για μια διαδερμική «επισκευή» του σπασμένου σπονδύλου, που γίνεται από τον ειδικό μέσω βελόνας και χωρίς χειρουργική τομή και η οποία επιτρέπει την γρήγορη αποκατάσταση του κατάγματος και την πλήρη επάνοδο του ασθενή στην καθημερινότητά του.

Ο ορθοπαιδικός, ειδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου «Υγεία» και ιδρυτής του δικτύου παθήσεων σπονδυλικής στήλης Back Care (), κ. Γιάννης Καρνέζης, εξηγεί στο protothema.gr πώς και γιατί προκαλούνται τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης αλλά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με την μέθοδο της κυφοπλαστικής -μιας μεθόδου που ο ίδιος εφαρμόζει για τη θεραπεία των ασθενών από το 2003 στο Νοσοκομείο Nuffield Orthopaedic Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία και συνεχίζει έκτοτε να την χρησιμοποιεί στην καθημερινή ιατρική πράξη.

Πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν ανεξάρτητα και χωρίς προβλήματα μπορεί να αισθανθούν ξαφνικά ένα δυνατό πόνο στην πλάτη ή τη μέση κατά τη διάρκεια φυσιολογικών καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Ο πόνος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται και η αιτία είναι ένα ή περισσότερα συμπιεστικά κατάγματα σπονδύλων. Η παραδοσιακή αντιμετώπιση με παυσίπονα και ακινησία στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ συχνά δεν οδηγεί σε βελτίωση. Το αποτέλεσμα είναι άτομα που ζούσαν μια δραστήρια ζωή να πρέπει να προσαρμοστούν σε πολύ μειωμένη κινητικότητα, να χρειάζονται βοήθεια για τις απλές καθημερινές τους ανάγκες και επιπλέον να ζουν με συνεχή δυνατό πόνο. Περιπτώσεις σαν κι αυτές είναι πολύ συχνές με περίπου 10.000 τέτοια κατάγματα να συμβαίνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν γιατί πρέπει τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να θεραπεύονται με την μέθοδο της κυφοπλαστικής, και μάλιστα όσο το δυνατόν ενωρίτερα από τη στιγμή που θα συμβεί το κάταγμα.

Τι προκαλεί το συμπιεστικό κάταγμα της σπονδυλικής στήλης

H σπονδυλική μας στήλη  ουσιαστικά σηκώνει όλα τα φορτία από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και αποτελείται από σπονδύλους που στο πίσω μέρος τους συνδέονται με αρθρώσεις. Αυτές, όπως όλες οι αρθρώσεις του σώματός μας αναπτύσσουν με την ηλικία φθορές με τη μορφή σπονδυλοαρθρίτιδας. Όταν μετά το κάταγμα ο σπόνδυλος έχει «καθιζήσει» και δεν μπορεί πλέον να σηκώσει το βάρος που σήκωνε ως τότε, όλο αυτό το βάρος  «πέφτει» πάνω στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας πολύ δυνατό και συνεχή πόνο. Αν αφήσουμε το κάταγμα χωρίς θεραπεία, είναι πιθανό ο πόνος να μειωθεί με πολύ αργό ρυθμό και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποτέ όμως δεν θα μειωθεί αρκετά ώστε να μπορούμε να ξαναγυρίσουμε όπως πρώτα στις συνηθισμένες μας καθημερινές δραστηριότητες. Η ποιότητα ζωής μας θα είναι για πάντα υποβαθμισμένη.

Η αντιμετώπιση με την κυφοπλαστική

Η μόνη λύση που θα μας απαλλάξει από τον πόνο και θα επαναφέρει στην σπονδυλική μας στήλη την ισορροπία είναι να «επισκευάσουμε» τον σπόνδυλο που έπαθε καθίζηση λόγω του κατάγματος ώστε να μπορεί και πάλι να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί. Αυτό ακριβώς διορθώνει η κυφοπλαστική. Ο σπόνδυλος ή οι σπόνδυλοι που έχουν υποστεί κάταγμα, δυναμώνει, ενισχύεται δηλαδή με ειδικό σταθεροποιητικό υλικό – ανάλογο με το ορθοπαιδικό τσιμέντο. Η έγχυση του υλικού αυτού γίνεται διαδερμικά, δηλαδή μέσω ειδικής βελόνας χωρίς κλασική χειρουργική τομή. Η όλη επέμβαση διαρκεί μισή ώρα ή λιγότερο και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.

Οι ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι με την κλασική αντιμετώπιση με παυσίπονα και ακινησία στο κρεβάτι ο πόνος μειώνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό και πολύ πιο αργά. Αντίθετα, μετά την κυφοπλαστική ο πόνος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό άμεσα. Επίσης, οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι με την κλασική αντιμετώπιση με παυσίπονα και ακινησία στο κρεβάτι η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό και πολύ πιο αργά σε σύγκριση με την κυφοπλαστική όπου  η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό και πολύ πιο άμεσα. Η εμπειρία από εκατοντάδες περιπτώσεις ασθενών επιβεβαιώνει ότι η μέθοδος της κυφοπλαστικής αποτελεί θεαματική πρόοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Tags
Back to top button