Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η ιδιοκτήτρια της Ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά, μετά την απολογία της ενώπιον του Ανακριτή για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα αρπαγής ηλικιωμένης.
Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα της επιβλήθηκε η εμφάνισή της στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και της επιβλήθηκε να καταβάλλει το ποσό των 5.000 ευρώ, ως εγγύηση.
Συγκατηγορούμενή της στην υπόθεση είναι και 55χρονη ιδιοκτήτρια γραφείου συνοικεσίων, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.
H ιδιοκτήτρια της επίμαχης δομής δηλώνει αθώα, ενώ ο συνήγορός της κ. Κομισόπουλος, αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Η διευθύντρια της συγκεκριμένης ιδιωτικής μονάδας βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο εκτεταμένης δικαστικής και αστυνομικής έρευνας, για άλλες υποθέσεις που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θανάτων ηλικιωμένων, καθώς και για την τύχη περιουσιακών στοιχείων περιθαλπόμενων στην μονάδα.
Παράλληλα, τα Χριστούγεννα υπεβλήθη σε συγγενικό της πρόσωπο, διαχειριστή και ιδιοκτήτη ομοίως της ως άνω μονάδας, μηνυτήρια αναφορά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων, αφού είχε μεταφέρει ηλικιωμένη τρόφιμο ως εμπύρετη, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι η γυναίκα δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, ούτε ήταν εμπύρετη. Όταν το νοσοκομείο ζήτησε από την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου να παραλάβει την γερόντισσα, εκείνη αρνήθηκε. Τελικά και μετά από αυτόφωρη διαδικασία η ηλικιωμένη επέστρεψε στη μονάδα.
Η τρέχουσα υπόθεση
Πρόκειται για υπόθεση 82χρονης η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή της από το σπίτι της στη μονάδα φροντίδας από την ιδιοκτήτρια της Αγίας Σκέπης για να φιλοξενηθεί στη δομή.
Όλα ξεκίνησαν όταν συγγενείς της ηλικιωμένης, που δεν έχει παιδιά, ανακάλυψαν πως το σπίτι που έμενε σε οικόπεδο φιλέτο σε τουριστική περιοχή του νομού Χανίων, είχε πωληθεί χωρίς η 82χρονη να το γνωρίζει.
Μάλιστα στην αγοραπωλησία συμμετείχε Χανιώτισσα προφυλακισμένη για άλλες απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, η οποία φέρεται να έπεισε την ηλικιωμένη να της κάνει πληρεξούσιο για να πάρει δάνειο για λογαριασμό της γιαγιάς, προκειμένου να επισκευάσει η ηλικιωμένη το σπίτι της. Με αυτό το πληρεξούσιο η 55χρονη φαίνεται να πούλησε το σπίτι της γιαγιάς σε άλλο συμβολαιογραφείο. Μάλιστα στο συμβόλαιο υπήρχε ο όρος η πωλήτρια, δηλαδή η ηλικιωμένη, να μένει στο σπίτι, κάτι που όπως είπαν νομικοί στην ΕΡΤ Χανίων, έγινε εκ του πονηρού, καθώς έτσι η γιαγιά δεν θα μάθαινε ότι το σπίτι της έχει πωληθεί.
Όταν οι συγγενείς της ανακάλυψαν τι έχει συμβεί ενημέρωσαν το ΑΤ Κισάμου το οποίο ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση. Μόλις η 55χρονη φυλακισμένη πληροφορήθηκε τις ενέργειες της Αστυνομίας, ως “δια μαγείας” εμφανίστηκε στο σπίτι της 82χρονης η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου μαζί με γιατρό της μονάδας και προσπάθησαν να την πείσουν να τους ακολουθήσει στη δομή, με το πρόσχημα ότι θα κάνει πολύ κρύο τις επόμενες ημέρες. Η γιαγιά αρνήθηκε, πήρε μάλιστα τηλέφωνο και έναν ανιψιό της να πάει στο σπίτι. Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου όμως, που λειτουργούσε κατ’ εντολή της προφυλακισμένης για απάτη, προσπάθησε να παραπείσει τη γιαγιά με το πρόσχημα πως όσο έλειπε στο γηροκομείο θα της επισκεύαζαν το σπίτι. Η γιαγιά εν τέλει οδηγήθηκε στην παραπάνω Μονάδα. Όταν άνδρες της αστυνομίας πήγαν στο γηροκομείο βρήκαν τη γιαγιά η οποία τους ζήτησε να την πάρουν από εκεί, όπως και έγινε.
“Απορία” γεννά, μεταξύ άλλων, το ερώτημα, με εντολή ποιου εισέβαλε η κατηγορούμενη στο σπίτι της γιαγιάς, και ποια θα ήταν η τύχη της γιαγιάς στην παραπάνω Μονάδα – το σπίτι της οποίας έχει εν αγνοία της μεταβιβαστεί, αλλά με εκείνην δικαιούμενη να κατοικεί εκεί εφ όρου ζωής της – εάν δεν την έπαιρνε από κει η Αστυνομία, καθώς και ποιος και με τί κίνητρα θα πλήρωνε τα έξοδα φιλοξενίας της, δοθέντος ότι οι συγγενείς της ήταν αντίθετοι στην εκεί μεταφορά της.