Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Διπλό «καμπανάκι» μέσα σε 24 ώρες για τις καταθέσεις από τον Γ. Στουρνάρα

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η απόσυρση καταθέσεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2017 «συνιστά το χειρότερο δίμηνο εκροών από τότε που η χώρα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη σχεδόν πριν από δύο έτη», δηλαδή «το καλοκαίρι του 2015».

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ, η διαρροή καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έφτασε τα 2,31 δισ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τον Μάρτιο έφυγαν από τις τράπεζες πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αιμορραγία στο τρίμηνο πάνω στα 3,6 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα των «FT» τονίζει επίσης ότι η ΤτΕ αναγκάστηκε να ζητήσει την αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ του ανώτατου ορίου παροχής Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες «θέτοντας για πρώτη φορά ένα τέτοιο αίτημα από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον Ιούλιο του 2015».

Σε συνέντευξή του την Δευτέρα, o κ. Στουρνάρας είπε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, «αυτή την φορά όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη η καθυστέρηση (...) Έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία».

Μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η καθυστέρηση ξεπερνά πλέον το ένα έτος και τόνισε: «Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς».

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, και ιδίως το α' εξάμηνο του 2015, οι παρεμβάσεις του διοικητή της ΤτΕ στάθηκαν για μια ακόμη φορά αφορμή για υπονοούμενα ότι επιθυμεί ενεργό πολιτικό ρόλο από κύκλους προσκείμενους στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή τραπεζικές πηγές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι εκτός από τα νοικοκυριά σημαντική ήταν η απόσυρση καταθέσεων και από την πλευρά των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει, λένε οι ίδιες πηγές, ότι η φυσιολογική απόσυρση καταθέσεων από τις επιχειρήσεις για την παραγωγική διαδικασία δεν αναπληρώνεται λόγω της ασφυξίας στην οποία βρίσκεται η αγορά.

Tags
Back to top button