
Η Τουρκία έχει βάλλει ως πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της να εξομαλύνει τελείως τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, την οποία θεωρεί χώρα κλειδί για την υλοποίηση του παράνομου ιδεολογήματού της, της" Γαλάζιας Πατρίδας' στη ΝΑ Μεσόγειο.
Για να το πετύχει αυτόο Ερντογάν έχει προσεταιριστεί την Ιταλία σε πρώτο χρόνο, με την οποία μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, ενώ στη βάση του win-win σκοπεύει να πλευρίσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, προκειμένου να κλέψει την Ελληνική ΑΟΖ που εκτείνεται ανατολικότερα Ν.Ρόδου περιλαμβάνοντας και αυτή του συμπλέγματος Καστελορίζου, αφού είναι γνωστό Κάιρο και Αθήνα οριοθέτησαν τις ΑΟΖ τους έχοντας ώς ανατολικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, που διέρχεται από την Λίνδο στη Ν. Ρόδο.
Το "τυράκι" του ΝΑΤΟ σερβίρει στην Αίγυπτο ο Ερντογάν
Έχοντας τα παραπάνω κατά νου η Τουρκία διοργάνωσε εκδήλωση στην Πρεσβεία της στο Κάιρο για να συζητήσει τις σχέσεις Αιγύπτου-ΝΑΤΟ και τον επικείμενο κοινό ρόλο του Σημείου Επαφής του ΝΑΤΟ που θα μοιραστούν η Τουρκία και η Ιταλία, αναφέρει , επισημαίνοντας:
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην κατοικία της πρεσβείας με τίτλο," Η αποστολή του ΝΑΤΟ: Το παρελθόν, το παρόν και η εταιρική σχέση του με την Αίγυπτο", παρείχε μια επισκόπηση της ιστορίας του ΝΑΤΟ, των τρεχουσών επιχειρήσεων και της συνεργασίας με την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μελλοντικών έργων και συνεργασιών.
Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Κάιρο, Salih Mutlu Şen και ο Πρέσβης της Ιταλίας στο Κάιρο Michele Quaroni μίλησαν στην εκδήλωση, με τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ να συμμετέχει επίσης εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν το Σχέδιο Δράσης για τη Νότια Γειτονία του ΝΑΤΟ, το οποίο εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 2024.
Ο Πρέσβης Şen τόνισε τον ρόλο της Τουρκίας στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Αιγύπτου, ιδιαίτερα καθώς η χώρα προετοιμάζεται να αναλάβει από κοινού την ευθύνη της Πρεσβείας του Σημείου Επαφής του ΝΑΤΟ με την Ιταλία το 2025 και το 2026.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu (AA), ο Σεν είπε ότι η κίνηση συμπίπτει επίσης με την εκατονταετή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Η σχέση Αιγύπτου-ΝΑΤΟ
Η Αίγυπτος είναι επί του παρόντος εταίρος του ΝΑΤΟ και συμμετέχει σε πολιτικό και επιστημονικό διάλογο με τη συμμαχία, σημείωσε ο Σεν, προσθέτοντας ότι στοχεύουν να συμβάλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για αυτή τη σχέση.
«Η συμβολή μας στην ανάπτυξη πιο γόνιμων και αποτελεσματικών σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία είναι βασικό μέλος, και της Αιγύπτου θα στηρίξει φυσικά και τις διμερείς μας σχέσεις.
"Είμαστε ένα μακροχρόνιο και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με το στρατηγικό όραμα και τους στόχους του ΝΑΤΟ στους τομείς της ειρήνης και της ασφάλειας", είπε.
"Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Αιγύπτου διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο της Μέσης Ανατολής όσο και της Αφρικής", πρόσθεσε ο Şen.
Που το πάει ο Ερντογάν;
Άποψή μας είναι πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο, λειτουργώντας ως μεσάζων, υποσχόμενος ακόμη και την πλήρη ένταξη αυτής στο ΝΑΤΟ .
Φυσικά όλα αυτά έναντι ανταλλαγμάτων στη ΝΑ Μεσόγειο, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διεμβολίζοντας παράλληλα την συμμαχία που έχουν αναπτύξει Αθήνα-Λευκωσία-Κάιρο.
Εκτίμησή μας είναι πως όσο και αν με την διπλωματία και τα λόγια η Αθήνα επιχειρεί να εξημερώσει το θηρίο, η Τουρκία στοχεύει την Ελλάδα,πολεμώντας την επίτου παρόντος στον στίβο των Διεθνών σχέσεων, επιχειρώντας να αποσπάσει συμμαχικές χώρες από εμάς, όπως η Αίγυπτος.