Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ποιες κυρώσεις; Το ρούβλι το ισχυρότερο νόμισμα παγκοσμίως το 2025

Το ρούβλι αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο νόμισμα παγκοσμίως το 2025, σημειώνοντας άνοδο 38% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και την απόδοση του χρυσού.

Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται από τους οικονομικoύς αναλυτές, κυρίως στην επιθετική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 21% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που προκλήθηκε από τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες.

Κινεζικά πυρά κατά Ζελένσκι: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του περί προμήθειας όπλων στη Ρωσία»

Το γεγονός αυτό προσέλκυσε ξένους επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε ρούβλια, ενισχύοντας τη ζήτηση για το νόμισμα, ωθούμενοι και από το αρνητικό κλίμα που έχουν προκαλέσει οι εμπορικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στο παγκόσμιο σύστημα.

Ένας ακόμη παράγοντας που έχει ενισχύσει το ρούβλι είναι η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας στην Ουκρανία. Οι διπλωματικές διαρροές από την Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάνουν λόγο για παρασκηνιακές συνομιλίες με στόχο την κατάπαυση του πυρός, οι οποίες εάν καρποφορήσουν, θα ανοίξουν τον δρόμο για τη σταδιακή άρση κυρώσεων και την επιστροφή της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές.

Οι επενδυτές βλέπουν σε αυτό ευκαιρίες κέρδους, γεγονός που αυξάνει τις τοποθετήσεις σε ρωσικά assets και συνεπώς τη ζήτηση για ρούβλια, αναφέρει σε ανάλυσή του το ​Reuters.

Όπως επίσης αναφέρει το Business Insider, οι ελπίδες για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία έχουν βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα προς τη Ρωσία, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του ρουβλίου. ​

Ωστόσο, η ενίσχυση του ρουβλίου δεν είναι απαραίτητα θετική εξέλιξη για τη ρωσική οικονομία. Ένα πιο δυνατό ρούβλι σημαίνει ότι οι εξαγωγές της χώρας –κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο– αποφέρουν λιγότερα σε εγχώριο νόμισμα. Με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και αυξάνεται η πίεση στον προϋπολογισμό, ειδικά σε περίοδο που ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις δαπάνες.

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται διχασμένο: από τη μία χαιρετίζει την νομισματική σταθερότητα, από την άλλη ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού μοντέλου που βασίζεται στις εξαγωγές πρώτων υλών.

 

Tags
Back to top button